Vesti

Foto: Pexels/Rodnae Productions

14. 6. 2022. / 8.46

Seksualno uznemiravanje: Univerziteti bez zakonski propisanog pravilnika

U jeku afere na Arhitektonskom fakultetu, dok policija po nalogu Višeg javnog tuilaštva  vodi istragu, ispostavilo se da većina univerziteta u Srbiji nije usvojila Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja

Čini se da se setimo zakona tek kad se zakon prekrši. Tako je u ponedeljak, u jeku afere na Arhitektonskom fakultetu,  Kancelarija zaštitnika građana saopštila da većina univerziteta u Srbiji nije usvojila Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja. Odnosno, što dokazuje pretpostavku iz prve rečenice, da visokoškolske ustanove tek ovih dana ubrzano rade na njihovoj izradi.

Skandal na Arhitektonskom fakultetu bio je povod i da se preispita postojeći pravilnik Univerziteta u Beogradu, koji je krovni akt zaštite od seksualnog uznemiravanja. Tako je ustanovljeno, piše u saopštenju Zaštitnika građana, da pravilnik "podrazumeva suočavanje potencijalne žrtve i potencijalnog počinioca, što bi moglo da dovede do retraumatizacije, odnosno sekundarne viktimizacije podnosioca i podnositeljki prijava“.

Tim povodom Zaštitnik građana je od svih visokoškolskih ustanova u Srbiji zatražio da se postupak suočavanja žrtve i nasilnika ne propisuje, već da se pristupi izmenama već usvojenog pravilnika. Takođe je pozvao sve visokoškolske ustanove da u roku od 30 dana usvoje pravilnike, podsetivši da ih zakon obavezuje na poštovanje ljudskih prava, građanskih sloboda i jednakost, kao i da su to principi na kojima se u Srbiji zasniva visokoškolsko obrazovanje.

Zaštitnik građana je ukazao univerzitetima i kako bi trebalo da organizuju obuke za poverenike sa ciljem njihovog senzibilisanja za pitanja rodno zasnovanog nasilja, rodne diskriminacije, seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja.

Za to vreme policija po nalogu Višeg javnog tužilaštva vodi istragu na Arhitektonskom fakultetu i uzima izjave. Krajem prošle nedelje izjavu policiji je samoinicijativno dao dekan fakulteta Vladimir Lojanica.

"Ne osećam se bezbedno“

Početkom meseca na Instagramu je objavljena anketa "Ne osećam se bezbedno“ s ciljem da se jave žrtve seksualnog uznemiravanja na Arhitektonskom fakultetu. Anonimne ispovesti studentkinja i studenata koji su odgovorili na taj poziv obnarodovali su mediji.

Kako se navodi, u pitanju je jedan isti profesor, koji je godinama unazad poznat kao neko ko seksualno uznemirava studentkinje.

Ubrzo nakon otvaranja ankete društvene mreže su bile preplavljene ispovestima studentkinja. Uprava fakulteta oglasila se tek nakon nekoliko dana, kako je izjavio dekan Vladimir Lojanica, kad je na adresu poverenika fakulteta stigla prva prijava. Odmah je doneta odluka da se pomenuti profesor ukloni sa svih predispitnih i ispitnih obaveza kako bi se obezbedilo kontinuirano odvijanje ispitnog roka.

Povereniku za ravnopravnost Arhitektonskog fakulteta je do sada više desetina devojaka podnelo interne prijave za uznemiravanje.

Žene su progovorile

"Kao neko ko se svih ovih godina bori protiv nasilja nad ženama i devojčicama, protiv ranih i dečijih brakova, kao i za stvaranje jednakih uslova za sve žene i muškarce, ne mogu da ostanem imuna ni na ove ispovesti. Svaka ovakva priča me potrese i iznova šokira“, bio je komentar potpredsednice Vlade, ministarke rudarstva i energetike i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković nije bila iznenađena pričama studentkinja i studenata sa Arhitektonskog fakulteta. "Ova tema nije nova, ovaj problem nije nov, samo svedočimo padanju tabua – žene su progovorile, sve su glasnije i mi ih moramo čuti“.

"To što je neko profesor, šef ili biznismen, političar, ne daje mu za pravo da narušava nečiji telesni integritet ili seksualno zlostavlja i uznemirava. Svaka osoba kojoj se ovako nešto dogodilo, ima pravo i treba to da prijavi i da glasno kaže da je dosta i da takvo ponašanje neće i ne mora da trpi“, poručila je Janković.

Platforma protiv nasilja na FDU

Fakultet dramskih umetnosti pokrenuo je ranije platformu protiv nasilja, na koju je od 21. januara do 17. februara stiglo 12 prijava protiv šest zaposlenih.

Ove godine u Novom Sadu sprovedeno je istraživanje na temu seksualnog uznemiravanja, i to među studentima i zaposlenima Filozofskog fakulteta i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Učestvovalo je 1150 studenata i 220 zaposlenih. Prema rezultatima, 30 odsto studenata i 10 odsto zaposlenih imalo je iskustvo nekog oblika uznemiravanja i ucenjivanja.

Docent Arhitektonskog fakulteta Andrej Josifovski Pijanista,  koji je pomenut u ispovestima studentkinja, oglasio se nedavno na Instagramu. "Za mene je fakultet svetinja, što za ovih desetak godina rada zna nekoliko stotina studenata koji su pohađali moje vežbe, kao i kolege sa kojima sam radio. Istina je da se ne sviđa mnogima što insistiram na znanju i napornom radu, a ocene ne poklanjam.“

U nedavnoj anketi, u kojoj su studenti birali omiljenog profesora, među prvih šest bio je Josifovski.

S.Ć./FoNet/ NovaS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu