Vesti

Pokušaj pribavljanja sumnjivih diploma: Zgrada Pošte u Beogradu

Foto: Goranka Matić

15. 6. 2022. / 20.07

Sporazum Pošte i Fakulteta društvenih nauka: Pretnja po stručnost

Pošta Srbije potpisala je sporazum sa Fakultetom društvenih nauka. Pokret Dveri smatra da iza ove obrazovne ustanove stoji SNS, da ona služi za sticanje sumnjivih diploma partijskog kadra. Studenti praksu obavljaju u medijima od kojih su većina tabloidi, a fakultet se nalazi u prostorijama državnog preduzeća. Pored toga, većina profesora je došla sa Megatrenda koji već ima dugu tradiciju sumnjivih diploma i doktorata

Pokret Dveri optužio je Srpsku naprednu stranku da se sprema da uništi “Poštu Srbije”, kao što je svojevremeno uništila preduzeće Elektroprivredu. Razlog za to je, kako tvrde, potpisivanje sporazuma o saradnji sa Fakultetom društvenih nauka (FDN), na osnovu koga će zaposleni u Pošti i njihove porodice moći na ovom fakultetu da studiraju po upola manjoj ceni. U saopštenju, Dveri tvrde da je FDN “osnovao SNS kako bi partijski kadrovi lakše došli do partijske diplome”.

Nije problem sporazum o saradnji javnog preduzeća i visokoškolske ustanove kao takav, već izbor institucije u kojoj će se zaposleni u Pošti “obučavati” i “doškolavati”. O ovom fakultetu prvi je javno govorio lider Dveri Boško Obradović 2020. godine, nazvavši ga “Megatrendom 2”, ili “Novim Megatrendom”, jer je 27 od 34 predavača došlo upravo sa  -Megatrenda.

Poznato je da je Megatrend do sada služio za sticanje sumnjivih diploma i doktorata visokorangiranih državnih funkcionera, ali i pojedinih ministara. Između ostalog, tamo je masterirao i direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Kako je prenela agencija Beta, Rektor Univerziteta Megatrend Mića Jovanović izjavio je 2020. godine da je FDN nastao "bukvalnim prebegom" nastavnika sa Magatrenda, kao i da smatra da je “do toga došlo jer je Srpska napredna stranka htela da napravi svoju instituciju”.

Fakultet društvenih nauka osnovan je 2020. godine u sklopu Univerziteta Privredne Akademije iz Novog Sada. Ovaj Univerzitet postoji već više od dve decenije i na sajtu ističu da je “prvi privatni univerzitet u Vojvodini”.

Sumnjiva adresa

FDN se sporazumom obavezao da će zaposleni u Pošti i njihove porodice moći da studiraju sa popustom od 50 odsto. Redovna cena školarine je 1.200 evra po godini, barem prema dostupnim podacima sa njihovog sajta. Pored toga, naravno, postoje brojne “sitne” cene dodatnih usluga studiranja.

Nude tri programa osnovnih studija – Ekonomiju, Informacione tehnologije i Digitalne medije i komunikacije. Na sva tri pravca studiranja se vrti veći broj istih predmeta, poput ekonomije, menadžmenta i marketinga. Master studije se ne razlikuju mnogo, te samo umesto Informacionih tehnologija imaju menadžment. Na doktorskim studijama postoji samo program Ekonomskih nauka gde praktično ne postoji ni jedan konkretan predmet sem pisanja rada.

Zanimljivo je da nude praksu u “najčitanijim medijima u Srbiji” gde su na sajtu istakli "Kurir“, "Srpski Telegraf“, Adria media grupu, "Republiku“, "Srbiju“, "Danas“, "Telegraf“, "Večernje Novosti“ i "Blic“. To su im ujedno i partneri.

Nalaze se na adresi Bulevar umetnosti 2a, gde je takođe i sedište firme “PMC inženjerig” o kojoj je “Vreme” već pisalo da je bila jedna od prvih firmi koja je gradila u Beogradu na vodi, a i koja je ćerka firma državnog preduzeća za promet naoružanja, vojne opreme i transfer tehnologije –  Jugoimport SDPR. FDN za svoje potrebe zakupljuje prostorije upravo Jugoimporta.

Dveri ocenjuju da čin potpisivanja sporazuma ne predstavlja ništa drugo do “pokušaj pribavljanja sumnjivih diploma za članove SNS-a koji su preko partijske veze zaposleni u ovom javnom preduzeću, kako bi bili postavljeni na rukovodeća mesta, jer bez fakultetske diplome to ne bi bilo moguće”.

“Najveći problem sa aktuelnom vlašću nije samo kriminal i korupcija u vrhu sistema, već i bahatost, nestručnost i nesposobnost kadrova vladajuće stranke koji ugrožavaju opstanak vodećih javnih preduzeća u Srbiji”, zaključuju u saopštenju.

F.M./Fonet/N1/Beta

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu