Rat u Ukrajini

Prvi zarobljeni Amerikanci: Iz Ukrajinskog rata

Foto: AP

15. 6. 2022. / 21.31

Britanski „Telegraf“: Rusi zarobili dva američka borca

Dvojica bivših američkih vojnika zarobljena su u Ukrajini tokom borbe s ruskim snagama, objavio je ekskluzivno britanski „Telegraf“. Ovo je prvi put od početka rata da su zarobljeni američki borci

Tridesetdevetogodišnji Aleksandar Drueke i dvadesetsedmogodišnji Endi Hjuinh zarobljeni su tokom žestoke borbe nedaleko od Harkova prošle sedmice, tvrde njihovi suborci. Njih dvojica su bili dobrovoljci u sklopu regularne jedinice ukrajinske vojske, prenosi "Index“.

Zarobljavanje dvojice Amerikanaca u Ukrajini će, piše "Telegraf“, biti diplomatsko osetljivo. Za očekivati je da će Kremlj pokušati da to iskoristi kao dokaz da su Sjedinjene Države direktno umešane u rat, a verovatno je i da će ruski predsednik Vladimir Putin tražiti velike ustupke za njihovo oslobađanje. Anonimni saborac dvojice Amerikanaca rekao je za "Telegraf“ da su zarobljeni prošlog četvrtka, nakon što su naleteli na veliku rusku jedinicu.

"Bili smo na zadatku i cela stvar je odjednom postala potpuno luda. Imali smo netačne informacije. Rečeno nam je da je grad čist, a ispostavilo se da ga Rusi napadaju", rekao je.

Naveo je i da se desetak ukrajinskih vojnika suočilo sa oko 100 ruskih, koji su imali podršku dva tenka i više oklopnih vozila. Posle razmene vatre, dva Amerikanca su nestala, pa se i smatra da su ih zarobili ruski vojnici.

"Sumnjamo da ih je onesvestila protivtenkovska mina ili hitac koji je tenk ispalio u njihovom smeru. Kasnije smo ih tražili u više navrata, ali ih nismo našli", rekao je njihov saborac.

Ove sumnje Ukrajinaca kasnije su potvrđene, kad se na jednom ruskom Telegram kanalu pojavila poruka da su u blizini Harkova zarobljena dva Amerikanca.

Pre desetak dana, sud u samoproglašenoj Doneckoj Narodnoj Republici (DNR) osudio je na smrt dvojicu Britanaca Eidna Aslina i Šauna Pinera, i Marokanca Brahima Sadouna koji su zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu. Britanski državljani zarobljeni su u Mariupolju u aprilu, a Marokanac se predao u martu dok se borio u gradiću između Mariupolja i Donecka.

London je objavio da je jako zabrinut nakon objave o smrtnoj kazni za dvojicu britanskih državljana. Šefica diplomatije  Liz Trus osudila je “lažnu presudu bez ikakvog legitimiteta”.

S.Ć./FoNet/Aljazeera

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu