Vesti

Ljubitelji interneta: Iz jedne škole u srbiji

Foto: FoNet

16. 6. 2022. / 14.11

Deca i internet: Odrastanje na društvenim mrežama

U Srbiji 45 odsto dece mlađe od 13 godina koristi društvene mreže, što je više nego u drugim državama Evrope. Nema relevantnog istraživanja koje bi odgovorilo na pitanje da li naša deca čitaju knjige. Zna se samo da mladi - čitaju

Prema najnovijem istraživanju britanskog regulatora za medije OFCOM, 86 odsto dece između devet i sedamnaest godina provedu između četiri i sedam sati dnevno na internetu.

Ovu informaciju saopštila je danas u četvrtak Slavica Trifunović, pomoćnica ministarstva kulture i informisanja na konferenciji "Digitalni imunitet – Medijska kultura u digitalnom dobu“ u Beogradu.

Prema tom istom istraživanju, 99 odsto dece uzrasta od tri do 17 godina koristilo je prošle godine društvene mreže: 89 odsto njih Jutjub, a čak 50 odsto TikTok. Trećina roditelja dece od pet do sedam godina potvrdila je da njihova deca imaju profile na društvenim mrežama.

Negativan uticaj prevelikog korišćenja društvenih medija, tvrdi Trifunović, izazivaju promene u ponašanju dece i mladih i dovode do kognitivnih i emotivnih problema poput anksioznosti i poremećaja pažnje.

Inače, u Evropi, Srbija prednjači po broju dece mlađe od 13 godina koja koriste društvene mreže, pokazalo je istraživanje Deca Evrope na internetu sprovedeno pre dve godine u 19 evropskih zemalja, najnovije o toj temi.

Značajan broj dece, 45 odsto, između 9 i 11 godina koristi društvene mreže svaki dan. U Nemačkoj samo 11 odsto.

Istovremeno, u Srbiji, 60 odsto dece i mladih nikada ne koriste internet u kreativne svrhe, navodi se u izveštaju za Srbiju.

Zbog velikog broja sati koje deca i mladi provedu koristeći internet, misli se da ne čitaju knjige. Međutim, u Srbiji nema relevantnog istraživanja koje bi potvrdilo ili opovrglo tu tezu.

Jedno od retkih istraživanja koje se bavilo odnosom  mladih prema čitanju knjiga, "Mladi u Srbiji“,  sprovela je nemačka fondacija Fridrih Ebert pre tri godine. Rezultati su pokazali da 29 odsto njih a često čita knjige, 57 odsto da to radi ponekad, dok samo 14 procenata mladih nikada ne čita. Među ispitanicima,  četvrtina mladih odrastala je okružena velikim brojem knjiga.

Prema istraživanju koje je prošle godine sprovela izdavačka kuća "Laguna“ u svojih 50 knjižara širom Srbije, mladi između 15 i 30 godina čine oko trećine ukupnih posetilaca. Posebno su zainteresovani za mange (stripovi i animirane knjige), epsku fantastiku, ekranizovane knjige, kao i onu literaturu koja se preporučuje na društvenim mrežama.

S.Ć./FoNet/BBC/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu