Vesti

Foto: AP/Kirsty Wigglesworth

17. 6. 2022. / 12.39

Izručenje Džulijana Asanža: Dve nedelje za žalbu

Potpisan je nalog za izručenje Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama koje ga, između ostalog, optužuju i za špijunažu. Moguća zatvorska kazna je 175 godina

Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel potpisala je danas nalog za izručenje Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama, gde je optužen za špijunažu.Rok za žalbu na tu odluku je 14 dana, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, a preneo je BBC.

Sjedinjene Države traže Asanža zbog objavljivanja poverljivih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša, a suočava se sa 18 tačaka optužnice, uključujući i za špijunažu.

Asanžov portal Vikiliks je 2010. objavio na stotine hiljada diplomatskih dokumenata i dosijea koji otkrivaju ratne zločine koje je američka vojska počinila tokom vojnih operacija u Avganistanu i Iraku. Iz Sjedinjenih Država kažu da je curenjem podataka prekršen zakon i tvrde da je to ugrozilo živote američkih državljana, dok Asanž smatra da je slučaj politički motivisan, prenosi Slobodna Evropa. Asanž poriče da je počinio bilo kakvo krivično delo.

Asanž je proveo sedam godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gde je ušao kako bi izbegao izrućenje u Švedsku gde su ga optužili za seksualne napade što je on poricao. Kasnije, te optužbe su povučene.  Godine 2019. ekvadorski predsednik Lenjin Moreno je odlučio da mu uskrati azil, i Britanska policija ga je uhapsila- Od tada se nalazi u zatvoru u Londonu.

Ako bi u Sjedinjenim Državama bio proglašen krivim za pribavljanje i objavljivanje tajnih dokumenata, mogao bi da dobije zatvorsku kaznu od 175 godina.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu