Evropska unija

Obećano, učinjeno: Ursula fon der Lajen i Volodimir Zelenski u Kijevu 11. juna

Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko

17. 6. 2022. / 17.41

Status EU-kandidata za Ukrajince: Spremni da umru za evropsku perspektivu 

Evropska komisija dala je preporuku da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Gruzija, koja je na istom talasu kada i Ukrajina i Moldavija tražila da dobije status kandidata, će morati da sačeka i još neko vreme se zadovolji retoričkom posvećenošću „perspektivi članstva“

S.P
Evropska komisija u petak je zvanično preporučila da se "ratom razorenoj“ Ukrajini dodeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. To će, kako je saopštila predsednica EK Ursula fon der Lajen, dati "ogroman moralni podsticaj“ toj zemlji u kojoj se pod vojnom afresijom Rusije svakodnevno poveavaju žrtve i kojoj je "očajnički potrebno oružje“.

"Svi znaju da su Ukrajinci spremni da umru za evropsku perspektivu. Želimo da sa nama žive evropski san“, rekla je Fon der Lajen

Pored Ukrajine, Evropska komisija preporučila je status kandidata i za Moldaviju, koja je pod pritiskom rata u Ukrajini primila na hiljade izbeglice. Gruzija, koja je na istom talasu kada i Ukrajina i Moldavija tražila status kandidata, moraće na kandidatski status da sačeka i još neko vreme se zadovolji retoričkom posvećenošću "perspektivi članstva“.

Iako je u petak rečeno da će put Ukrajine i Moldavije do članstva u EU biti "dug, naporan i sa mnogo uslova“, za dobijanje statusa kandidata Evropska komisija nije preporučila ispunjavanje bilo kakvih kriterijuma.

Bezuslovan korak mimo pravila

Prema pravilima politike proširenja koju poznajemo do danas, obično Evropska komisija preporučuje niz uslova koji moraju biti ispunjeni da bi se dobio status kandidata. Primera radi, u slučaju Bosne i Hercegovine radi se o 14 prioriteta podeljenih u četiri oblasti (demokratija i funkcionisanje institucija, vladavina prava, osnovna prava i reforma javne uprave).

Bez obzira na preporuke Evropske komisije, konačnu reč imaju šefovi država i vlada 27 država članica na Evropskom savetu, koji bi trebalo da o ovom pitanju raspravljanju sledeće nedelje na samitu u Briselu. Za status kandidata zeleno svetlo dale su najznačajnije države članice EU Nemačka, Italija i Francuska, i to tokom posete kancelara Nemačke Olafa Šolca, premijera Italije Marija Dragija i predsednika Francuske Emanuela Makrona Kijevu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je potez Komisije i ocenio da će taj "prvi korak na putu ka članstvu u EU“ približiti njegovu zemlju i pobedi u ratu. Dodao je da očekuje pozitivan ishod nakon samita lidera EU.

Danas je potvrđeno i da će Zelenski uzeti učešće na samitu sedam najrazvijenijih privreda u svetu (G7) i NATO-a od 26. do 28. Juna

S.P./Politico/RFE 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu