Izbori 2022.

Možda će ovog puta uspeti : Registrovanje birača

Fpto: Tanjug

17. 6. 2022. / 21.02

Parlamentarni izbori u Velikom Trnovcu: Nastaviće se

Ponovo su poništeni izbori na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu. Koalicija Albanaca Doline o četvrti put će pokušati da osvoji glasove za poslanički mandat. Odlaganje konačnih izbornih rezultata zašlo je u treći mesec, i nanovo odložilo formiranje skupštine i Vlade

Upravni sud usvojio je žalbu Koalicije Albanaca Doline o poništavanju izbora na biračkom mestu broj šest u Velikom Trnovcu. Republička izborna Komisija (RIK), iako je prvobitno odbila njihov prigovor, nakon odluke više instance donela je rešenje o poništavanju glasanja. Ovo prolongiranje opet odlaže konstituisanje Narodne Skupštine i posledično formiranje nove Vlade.

Po zakonu, novo glasanje mora biti održano u roku od deset dana. Nakon toga, ako više ne bude žalbi i usvoje se konačni rezultati, počinje da teče rok od 30 dana za konstituisanje Narodne Skupštine. Zakonski rok za izbor Vlade je tri meseca od formiranja Skupštine.

Pored RIK-a, prigovor albanske koalicije koju predvodi Šaip Kamberi odbila je prvobitno i Opštinska izborna komisija u Bujanovcu. Ovo će biti četvrti izbori na tom biračkom mestu. Prvi, održani u regularnom terminu trećeg aprila poništeni su nakon žalbe koalicije, ponovljeni osmog aprila oboreni su nakon prigovora Socijalističke partije Srbije, a poslednji su održani krajem maja, na konto kojih je i usledila ova žalba Upravnom sudu.

Prema rezultatim poslednjeg glasanja, Kamberijeva lista osvojila je 598 glasova, što je 12 manje od broja potrebnog za osvajanje poslaničkog mandata.

F.M./Fonet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu