Vesti

Nedovoljno za Donji dom: Emanuel Makron na parlamentarnom glasanju

Foto: AP

19. 6. 2022. / 22.45

Izbori u Francuskoj: Makron ostao bez apsolutne većine

Centristička lista Emanuela Makrona osvojila je najviše glasova, ali ipak nedovoljno za apsolutnu većinu u Donjem domu francuskog Parlamenta. Za njih su prvi rezultati demokratski šok. Kako pokazuju izlazne ankete, i levica i desnica napravile su proboj u Palament

S.P
Koalicija "Zajedno“ predsednika Francuske Emanuela Makrona neće imati apsolutnu većinu u Donjem domu francuskog parlamenta. Prema rezultatima izbornih anketa, Makronov centristički savez imaće između 200 i 260 mesta u Parlamentu.

Makronova lista jeste osvojila najviše glasova, ali nemaju potrebnih 289 glasova za apsolutnu većinu u Donjem domu.

Iako je Makron prvi predsednik Francuske koji je osvojio drugi mandat, zapadni mediji podsećaju da je Makron ponovo pobedio zbog "duboko razočarane i podeljene zemlje, kojoj je porasla podrška populističkim strankama desnice i levice“.

Nakon prvih rezultata, iz Makronove centrističke koalicije nisu krili razočaranje, iako su na vrhu. "To je razočaravajuće prvo mesto, ali je prvo“, izjavila je portparolka francuske Vlade Olivija Gregor. Prema njenim rečima koalicija će pokušati da se udruži sa onim strujama koje su "umerene“ i koje će "pokrenuti stvari“.

Za aktuelnog Makronovog ministra ekonomije, rezultati su "demokratski“, šok zbog velikog pritiska desnice. Dodao je ipak da rezultati takvi kakvi jesu odražavaju "velike brige“ francuskog biračkog tela.

Odmah iza Makrona, prema nezvaničnim rezultatima, je levičarska koalicija Nupes  Žan Lik Melanšona, koja će dobiti između 149 i 200 mesta u Parlamentu. Iz Melanšonove koalicije izjavili su da je ovakav rezultat "proboj levice“.

Značajno dobar rezultat prema izlaznim anketama ostvarili su desničari Marin La Pen, sa 89 mesta. To je bolji rezultat nego na izborima 2017. godine, kada su osvojili 8 mesta. La Penova je nakon prvih rezultata održala i "pobedonosni“ govor jer je ovaj rezultat najveći uspeh u istoriji njene "političke porodice“. Le Pen je izjavila da je njena stranka pomogla da Makron postane "predsednik manjine“.

S.P./Politico/ FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu