Vesti

Do ispunjenja zahteva: Današnja blokada radnika Fijata

Foto: Screen shot

20. 6. 2022. / 16.57

Radnici Fijata: U sredu dolazimo u Beograd

Radnici kragujevačke fabrike Fijat danas su blokirali magistralnu saobraćajnicu Kragujevac-Kraljevo-Čačak. Smatraju da njihovi zahtevi nisu ispunjeni. Najavljuju da će blokirati sve, dok Vlada ne počne da ih poštuje

 

Kao što su i najavili, radnici kragujevačke fabrike Fijat danas su blokirali magistralnu saobraćajnicu Kragujevac-Kraljevo-Čačak u prigradskom naselju Korićani. Blokada je počela u 15 časova a najavljeno je da će trajati dva sata.

Radnici najavljuju da će, ako se ne ispune njihovi zahtevi, u sredu doći u Beograd.

U saopštenju Vlade Srbije izdatog u subotu nakon sastanka sa radnicima i upravom Stelantisa, ocenjeno je da je  "cilj bio da se definišu sledeći koraci u transformaciji fabrike u Kragujevcu, što u ovoj fazi podrazumeva ponuđeno privremeno premeštanje u inostranstvo i pokretanje aktivnosti instaliranja nove električne platforme u fabrici u Srbiji za proizvodnju kompaktnih vozila od sredine 2024. godine“.

Iz Nemanjinesu tada  poručili da je Stelantis unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu, da se obavezao da će garantovati radna mesta zaposlenima Fijata posle povratka iz inostranstva, isti uslovi za rad u inostranstvu kao za FCA Srbija važiće i za FCA Plastiku, Slobodnu zonu FAS, FAS Akademiju.

Takođe i da će bonus za podršku zaposlenima za rad u inostranstvu biti isplaćen u dve rate, za rad u fabrici u Slovačkoj bonus od 11.000 evra biće isplaćem unapred, a bonus od 6.000 evra radnici će primiti kada se vrate u Srbiju.

Međutim, prema mišljenju radnika tada "ništa novo nije rečeno“.

"Otpremnine, koje moraju biti dostojanstvene, kako smo rekli, ništa nam to nije rečeno… Treće, imena firmi, odnosno fabrika u Kragujevcu i okolini, u kojima treba da zaposle nas ukoliko dobijemo otkaze", naglasio je Zoran Miljković, predsednik Samostalnog sindikata kompanije Fijat plastik.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije "ide na vodenicu" Stelantisu.

"Mi to nećemo dozvoliti. Blokiraćemo i prugu ako treba, sve ćemo da blokiramo dok ne budu počeli da nas poštuju. Dok ne ispoštuju naša četiri zahteva koja smo poslali, nema odstupanja, ne pristajemo na ova imaginarna i lažna saopštenja Stelantisa i Vlade Srbije", zaključio je Miljković u subotu.

Protest radnika podržala je politička organizacija "Zajedno", a na blokadi puta sa radnicima su Nebojša Zelenović, Biljana Stojković, Aleksandar Jovanović Ćuta i poslanik iz Kragujevca Nikola Nešić.

Danas u ponedeljak ističe rok za prijavu radnika koji hoće da rade u inostranstvu.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu