Vesti

Do sada su primili mala neznatna povećanja plate: Sa današnjeg protesta

Foto: FoNet

21. 6. 2022. / 13.15

Protest radnika GSP: Naše plate nisu za normalan život

Na današnjem protestu, radnici GSP-a tražili veće plate, promenu radnog vremena i kolektivnog ugovora. Na protest nisu došli radnici dva reprezentativna sindikata. Ranije jutros čelnici GSB-a zabranjivali radnicima da izađu na protest

Zaposleni u Gradskom saobraćajnom preduzeću protestovali su danas u Pionirskom parku. Nezadovoljni su  platama, radnim vremenom i kolektivnim ugovorom.

Vozač Filip Brčić je rekao da je osnovna plata, bez dodataka, 36.000 dinara i naveo da su zaposleni u GSP dobili "mala, beznačajna povećanja" koja nisu dovoljna za normalan život.

Kad je pre sedam godina radno vreme vozača povećano na osam sati, obećano im je da će zbog toga imati dva slobodna dana nedeljno. Oni, međutim, danas  imaju samo jedan slobodan dan i rade osam sati.

Vozač Sima Šarik je rekao da sa toplim obrokom vozači ne mogu da zarade više od 65.000 dinara, a da su navodi o platama od 85.000 ili 90.000 dinara "mazanje očiju". Naveo je da direktor pogona u GSP ima 155.000 dinara platu, a da vozač noćnih linija ima toliku platu, "ali sa kartama, a bez karata 105.000 dinara". Dodao je da bi vozači na noćnim autobuskim linijama trebalo da imaju 160.000 dinara, a da bi vozači na dnevnim linijama bili zadovoljni i sa 100.000 dinara. Na protestu se nisu pojavili predstavnici dva reprezentativna sindikata.

Ranije jutros udruženi sindikati Srbije Sloga saopštili su da rukovodstvo GSP Beograd i direktori saobraćajnih pogona sprečavaju da njihovi nezadovoljni radnici održe današnji protest. Navodno, radnicima obezbeđenja su naložili da ne izdaju propusnice za izlazak iz pogona.

U saopštenju se navodi da je jutros u saobraćajnom pogonu Karaburma, u restoranu, direktor pogona Petar Živković zabranio izlazak van pogona. Predsednik sindikata Sloga GSP Miša Božić rekao je da podržava nezadovoljne radnike, jer je i sam žrtva nezakonitog premeštanja iz jednog pogona u drugi,  isključivo, ocenio je, zbog svog sindikalnog angažmana i što je zahtevao i tražio veće plate i bolje uslove rada za radnike GSP.

Božić je pozvao sve da se priključe sindikalnoj kako bi u skladu sa zakonom organizovali veći protest ili štrajk.

Danas su zaposleni u GSP najavili novi protest za sedam dana ukoliko im se uslovi rada ne poboljšaju.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu