Vesti

Nedavni protest protiv rijaliti programa

Foto: FoNet

21. 6. 2022. / 13.44

REM: Za sad je sve tajna

REM će tek za desetak dana objaviti koje su televizije konkurisale na dobijanje četiri nacionalne frekvencije. Pretpostavlja se da ih je 14. Ne zna se kad će biti raspisan konkurs za petu frekvenciju

Na konkurs za dodelu nacionalnih frekvencija koji je završen juče, javilo se 14 televizijskih emitera. Ponuđeno je četiri televizijske frekvencije i isto toliko radijskih.

Predsednica Saveta REM Olivera Zekić je najavila da će lista kandidata koji su se prijavili biti utvrđena za desetak dana, čim prođe rok za dopunu dokumentacije.

Javnosti je poznato da su do sada konkurisale televizije N1, NovaS, BK, Una, i Pink sa dva kanala – Vesti i Pink3.

Prema pisanju lista "Danas“, učešće u trci za nacionalnu pokrivenost  TV signalom prijavile su i Prva TV, B92, a moguće je da je među prijavljenima i kompanija Ringier koja je odlučila da pokrene televiziju Blic.

Srđan Milovanović, vlasnik Prve i B92 rasnijer je potvrdio da će konkurisati. "Pa te dve televizije sam platio 200 miliona evra. Imaju pravo da konkurišu, i naravno da očekujemo da obnovimo frekvenciju. Te dve televizije imaju 1.000 zaposlenih“.

On je ocenio da se obe te televizije "bave više od 20 godina sa 1000 stalno zaposlenih radnika i sa najnovijom opremom“ pa zato misli da mu ".nijedna druga TV kadrovski, organizaciono i tehnički, nije ozbiljna konkurencija.“

Televizija N1 predala je u petak REM-u neophodnu dokumentaciju za podnošenje prijave na konkursu za dodelu nacionalne dozvole za emitovanje programa. U merenjima nezavisne agencije TV Beat, ove dve televizije imaju daleko veću gledanost u SBB mreži od televizija Hepi i B92, pa između ostalog zato u Junajted mediji smatraju da zaslužuju fer tretman na konkursu koji je raspisan.

Trenutno pravo na nacionalno pokrivanje TV signalom u Srbiji imaju četiri televizije: Pink, Hepi, Prva i B92 u vlasništvu trojice biznismena: Željka Mitrovića, Predraga Rankovića Peconija i Srđana Milovanovića.

Iako je REM u proteklih 10 godina raspisivao konkurs za pet televizijskih frekvencija sa nacionalnom pokrivenošću, odnosno i za mesto koje je izgubila TV Avala, najnoviji konkurs REM-a nije predvideo upražnjeno peto mesto. Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić je pre nekoliko dana odgovorila da će i konkurs za to peto mesti biti "uskoro, možda“.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu