Vesti

Roc muzikom do svesti o okolini: Air Fest u Obrenovcu

22. 6. 2022. / 18.07

Obrenovac: Vreme je da prodišemo

Ovog petka i subote, u Obrenovcu je AIR FEST. Cilj festivala, koji se ove godine drugi put održava, je da podstakne sugrađane da ne zagađuju okolinu. Programom dominira rok, kao univerzalni jezik generacija

Ekologija, a pre svega zagađenje vazduha, opšte su i svakodnevno prisutne teme. Pa ipak, ponašamo se kao da treba neko drugi da nam reši taj inače životni problem, na primer država ili zelene stranke i pokreti. Inicijative pojedinaca ili manjih grupa su retkost.

Ovog petka i subote održače se Air Fest, jedan od tih retkih pojedinačnih pokušaja da nam bude bolje.

Air Fest je rock festival osnovan prošle godine u Obrenovcu, kako bi muzikom, pozorišnimm predstavama, humanitarnim i edukativnim programima  podsetio ekonomski razvijene zajednice da brinu o okruženju u kome žive.

Obrenovac je jedna od najrazvijenijih gradskih opština u Beogradu upravo zbog dva termoenergetskog giganta u svojoj neposrednoj okolini.

U Air Festu podsećaju da je ,,Obrenovac davno detektovana crna ekološka tačka Srbije“ i kažu da se u njihovom gradu vidi i oseća vazduh, "ali se o tome ne čuje ništa“.

Smatraju paradoksom "da upravo  ono što tom gradu donosi blagostanje, negativno utiče na zdravlje njegovih građana.“
Jedna od ideja osnivača festivala je da se za različite ciljne grupe organizuju programi koji bi podstakli svest o zaštiti okoline, pogotovo u momentu kad je 30 opština u Srbiji ukinulo fondove za tu namenu.

Zato će u petak i subotu, u obrenovačkom izletištu Zabran, na obodima zabranske šume, u prostoru ,,Kod tri lepe“ dominirati rok, kao jezik koji dopire i do mladih i do starih. Nastupiće dobro poznata imena naše autorske i tribjut scene, uz podršku obrenovačkih bendova: U zmajevom gnezdu, Lutke na koncu, Atheist Rap, Oslobodioci, Bendover, Void inn, Artan Lili, Samostalni referenti, Band X.

Panel radionicu o važnosti zaštite životne sredine organizuje RERI, a edukativni deo programa je i pozorišna predstava za decu Mala bara puna krokodila pozorišta Hator, o jednom prljavku koji je postao ekološki aktivista.

Poruka Air festa je poučna – Vreme je da prodišemo!

S.Ć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu