Vesti

Očekivali su da će ih razumeti: Radnici Fijata na sastanku sa predsednikom

Foto: Tanjug

25. 6. 2022. / 16.21

Radnici Fijata: Otpremnine su više, ali su i niže

Predsednik Srbije im je ponudio otpremnine od 790 evra po godini radnog staža, što je niže od otpremnina
koje su radnici zahtevali pre blokiranja Gazele u sredu. Ipak, predsednik Srbije rekao je da je dogovor blizu. Da li će ponuđeno biti i prihvaćeno znaće se naredne nedelje

S.P
Nakon sastanka radnika Fijata sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, održanom u subotu ujutru, onim radnicima kragujevačke fabrike automobila koji ne žele da odu na rad u inostranstvo, ponuđene su otpremnine u vrednosti od 790 evra po godini staža, a 500 evra onima koji su prethodno radili i u Zastavi.

Predsednik Srbije jutros je saopštio da su pregovori blizu kraja, ali prepustio je da radnici kažu detaljnije šta je tačno dogovoreno.

Mediji prenose da su im ponuđene tri opcije:  da ostanu u Stelantisu, napuste firmu i zaposle se na nekom drugom mestu u Kragujevcu i okolini, ili da ne prihvate ni jedno ni drugo uz isplatu otpremnine.

Oko 500 radnika, koje je poslodavac odabrao, ostaće u Stelantisu i primaće punu zaradu od 1. jula 2022. godine. Oni koji dobrovoljno odluče da napuste firmu i zaposle se na nekom drugom mestu, radni odnos će se raskinuti "sporazumno uz isplatu naknade oko 220 evra po godini radnog staža i garanciju predsednika Srbije da će im se obezbediti adekvatno radno mesto“.

Treći koji ne žele da prihvate ni odlazak u inostranstvo a i ni posao na nekom drugom mestu u Kragujevcu ili okolini, rešenjem o tehnološkom višku dobiće ugovor o prekidu radnog odnos uz isplate otpremnine.

Zbog loših uslova koje im je ponudila firma Stelantis, nakon odluke da počne da proizvodi električne automobile za čiju proizvodnju nema uslova u fabrici u Kragujevcu, radnici su započeli štrajk. Nakon što je premijerka, kako kažu, odbila sa njima da razgovara u utorak uveče, oni su krenuli ka Beogradu i na šest sati blokirali most Gazelu i deo autoputa kod Sava centra u Beogradu.

Tada su zahtevali da im se otpremnina, koju su im predložili država i Stelantis u iznosu od 200 evra po godini radnog staža poveća na 1000, kao i da im država obezbedi novi posao u Srbiji ili minimalne zarade dok ne pronađu nova radna mesta.

O ponudi koju su danas dobili na pregovorima sa Aleksandrom Vučićem, predstavnici radnika Fijata preneće ostalim kolegama. Tek nakon toga doneće svoju odluku. Predstavnici pregovaračke delegacije izjavili su nakon sastanka da se nadaju da će kolege ponudu prihvatiti. Dodali su da će se epilog znati tokom sledeće nedelje.

S.P./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu