Rat u Ukrajini

Foto: AP Photo

26. 6. 2022. / 11.30

Rusija i Belorusija: Putin je Lukašenku obećao raketne sisteme

Narednih meseci Rusija će poslati Belorusiji raketne sisteme – rezultat je jučerašnjeg razgovora predsednika ovih država o aktuelnim pitanjima bezbednosti. Lukašenko je zabrinut zbog, po njegovom mišljenju, agresivne politike Litvanije i Poljske

Rusija će narednih meseci isporučiti Belorusiji raketne sisteme Iskander-M, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku, s kojim se u subotu sastao u Sankt Petersburgu.

Kako je kasno sinoć prenela ruska agencija RIA Novosti, razgovarali su o aktuelnim pitanjima bezbednosti. "Konkretno, ruski lider je rekao da će Moskva u narednim mesecima predati Minsku komplekse Iskander-M“

Izveštavajući o istom ovom događaju, britanska agencija Rojters ističe da je Lukašenko rekao Putinu da je Belorusija zabrinuta zbog "agresivne", "konfrontacijske" i "odbojne" politike svojih suseda, Litvanije i Poljske.

On je, prema izveštaju Rojtersa, od Putina zatražio da pomogne Belorusiji da pripremi "simetričan odgovor" na, kako je naveo, letove NATO saveza s nuklearnim oružjem blizu beloruskih granica. Prvenstveno je zatražio pomoć da se belorusko vojno vazduhoplovstvo opremi nuklearnim oružjem.

O ovom delu razgovora između dva predsednika, ruska RIA je javila da je Lukašenko ocenio da je potrebna simetrična reakcija na trenažne letove SAD i drugih članica NATO.

Prema Rojtersu, Putin je rekao da trenutno ne vidi potrebu za simetričnim odgovorom, ali da bi beloruski avioni ruske proizvodnje SU-25 mogli biti nadograđeni u ruskim fabrikama, ako to bude potrebno.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu