Vesti

Nedavno, u gostima u Briselu: Aleksandar Vučić

Foto: AP

26. 6. 2022. / 20.28

Kad će Srbija u EU: Prvo svi ispiti pa diploma

Prema ministarki Jadranki Joksimović deli nas pet do sedam godina do Evropske Unije. Prema predsedniku Aleksandru Vučići, onoliko koliko to odrede geo-političke situacije. Poslednjih deset godina vladajuća većina nije uspela da sprovede minimalne reforme potrebne za članstvo

Nisam optimista kao ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, rekao je danas u nedelju predsednik Aleksandar Vučić, već je o pitanju ulaska Srbije u EU – "realista“.

Joksimović, je, naime, pre dva dana izrazila sigurnost "da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji izvesno, samo je pitanje okolnosti, vremena i naše spremnosti, i zaista računam da Srbija u narednih pet do sedam godina može da računa na članstvo“.

Predsednik Vučić smatra da ipak sve zavisi od "geo-političke“ situacije.

Rekao je da je put Srbije – evropski put i da "na njemu moramo da istrajemo“. "Uzdamo se u naše snage. Pokazali smo da možemo svojim radom, opstajući na evropskom putu i čuvajući tradicionalna prijateljstva, da zemlju toliko unapredimo, do neprepoznatljivosti“, rekao je Vučić.

A onda je sve to prokomentarisao slikovitim primerom Naim Leo Beširi izvršni direktor Instituta za evropske poslove.

"Teoretski gledano i kad upišete fakultet, potrebno vam je četiri godine da ga završite, ali ako niste položili nijedan ispit, ni osam, dvanaest, niti 30 godina vam neće biti dovoljno. Srbija se na isti način ponaša u evropskim integracijama".

Pristupni pregovori Srbije počeli su 2014. godine, podsetio je Beširi, a za poslednjih deset godina vladajuća većina je kontrolisala sve poluge moći, ali nije uspela da sprovede minimalne reforme potrebne za članstvo. "Ključne, u oblastima borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, nezavisnog sudstva, slobode medija, okupljanja ljudi, ali i druga pitanja, kao što su javne nabavke, kao što su usaglašavanje sa zajedničkom spoljnom, odbrambenom i bezbednosnom politikom Evropske unije. Srbija u svim tim oblastima zaista loše pokazuje rezultate".

Član Glavnog odbora Evropskog pokreta Vladimir Međak smatra da Srbija ne da ne skida tačke sa dnevnog reda u pregovorima, nego postavlja nove, kao što je pitanje uvođenja sankcija Rusiji, i dodaje da bi vlast za početak mogla da prestane da razvija proruski narativ, pa onda da priča o EU.

Jer, Uniji jeste u interesu da zemlje Zapadnog Balkana privuče sebi što je više moguće, ali bez usklađivanja spoljne politike nema ulaska ni u najavljenu evropsku političku zajednicu, podvlači Međak.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu