Vesti

Jutros, pre mature u tuđoj školi: Maturanti Beograa

27. 6. 2022. / 12.16

Mala matura: Testovi pod rotacijom MUP-a

Treće godine zaredom osnovci polažu malu maturu u nekoj vrsti vanrednih okolnosti. Prvo je to bila korona, a sada su lažne dojave o bombama. Manje od polovine predviđenih škola završilo je danas sa polaganjem srpskog jezika

Polaganje male mature za 64.000 osnovaca počelo je danas u 522 škole umesto u 1.200. Naime, zbog mogućih dojava o bombama, maturanti više škola polažu u jednom objektu. Školske zgrade u kojima se polagala matura,  štićeni su 24 sata pre početka ispita. Testovi su, kako ne bi došlo do zloupotrebe, stigli u škole u vozilima MUP-a pod rotacionim svetlima.

U seriji lažnih dojava o bombama, škole su verovatno najviše bile pogođene. Više puta se dešavalo da se u jednom prepodnevu evakuiše više od stotinu osnovnih i srednjih škola.

Priprema male mature za vreme prve dve godine kovida bila je teška, a sada sa lažnim dojavama o bombama čini se da je još teža. Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da su “bombe došle kao šlag na torti”, prenosi N1.

U seriji lažnih dojava o bombama, škole su verovatno najviše bile pogođene. Više puta se dešavalo da se u jednom prepodnevu evakuiše više od stotinu osnovnih i srednjih škola.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić izjavio je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova uložilo ogroman trud da objekti u kojima đaci od danas do srede polažu završne ispite, budu obezbeđeni zbog mogućih dojava o bombama.

Jasna Janković objašnjava da zbog korone đaci nisu mogli da pitaju, nastavnici nisu bili dovoljno obučeni, nisu imali tehničkih sredstava, a nemaju ih ni sada. Međutim, dodaje da su se prosvetni radnici solidno snašli, da su bili pribrani, te ni deca nisu bila toliko frustrirana.

Drugi problem je, kako kaže, što Ministarstvo prosvete godinama daje lake zadatke, na zaokruživanje, te da su na probi bili samo jedan, ili dva otovrena zadatka oko kojih su đaci morali malo razmisliti.

“Moramo da promenimo odnos prema obrazovanju, ono opada. Radeći lake testove, ispunjava se samo forma”, zaključuje Janković.

Danas je završen ispit iz maternjeg jezika, sutra će se polagati matematika, a u sredu kombinovani test. Preliminarni rezultati testa biće objavljeni u petak 1. jula,

F.M./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu