Vesti

Razgovor normalnih ljudi: Opozicioni lideri

Foto: Tanjug

27. 6. 2022. / 23.00

Sastanak opozicije: Mnogo buke ni oko čega

Sastanak opozicije održan je u krnjem sastavu, bez polovine opozicije. I to ako posmatramo samo onu proevropsku. Dogovorili su se da se treba boriti protiv ovog režima, ali kako - to će još videti. Sa druge strane, samo su razgovarali, što u svakom normalnom demokratskom društvu ne bi podiglo nikakvu halabuku

Jedine poruke sastanka opozicije, održanog u ponedeljak veče na inicijativu pokreta “Zajedno” su da je "dogovoreno da se izvrši dodatni pritisak na uzurpatore vlasti i institucija, i da se učini sve da se izborni proces što pre okonča u skladu sa zakonom", kao i da se što pre mora konstituisati Narodna Skupština, jer država bez parlamenta “nije država”.

Za sve ostale detalje i korake, javnost će morati da sačeka. Ili kako zvanično stoji u njihovom saopštenju, “o daljim koracima i zajedničkim akcijama razgovaraćemo sa svim parlamentarnim opozicionim organizacijama, o čemu ćemo uskoro obavestiti javnost".

U ponedeljak popodne digla se prilična buka oko sastanka da bi se ispostavilo da je to najnormalniji razgovor nekolicine opozicionih prvaka. Problem je što je u Srbiji politička scena toliko uzavrela da svaki vid razgovora ima težinu sudbonosnih pregovora.

Neposredno pred održavanje sastanka, jedan od članova pokreta “Zajedno” rekao je nezvanično za portal “Vremena” da se bez ikakvog razloga digla frka oko sastanka, da ništa nije trebalo da bude tajno, te da normalni ljudi razgovaraju.

Kako su napisali u saopštenju, na sastanak su pozvane sve proevropske parlametnarne političke organizacije i njihovi predsednički kandidati.

Pored članova “Zajedno” na sastanku su se pojavili Dragan Đilas i Marinika Tepić ispred Stranke Slobode i pravde, Zdravko Ponoš i Pavle Grbović iz Pokreta Slobodnih građana. Predstavnici Nove Stranke, Ne Davimo Beograd i Demokratske stranke se nisu pojavili, uprkos pozivu.

Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića navodno nije bila ni pozvana.

U zajedničkom saopštenju stoji da je povod bilo započinjanje “zajedničke koordinacije i hitnog pronalaženja rešenja za institucionalnu krizu u kojoj nas je doveo režim tromesečnim gažnjem izborne volje građana”.

F.M./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu