Vesti

Zaključana vrata: Patrijarh srpski Porfirije

Foto: Tanjug

28. 6. 2022. / 13.21

Sekularna država i škole: Najava stubom srama iz Patrijaršije

Patrijarh kaže da ima saznanja o direktorima koji navodno sprečavaju decu da biraju veronauku i najavljuje da će spiskove pustiti u javnost. Sa druge strane, direktori su žgroženi ovim targetiranjem i tvrde da te informacije nisu tačne. Statistika ide njima u prilog

Patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve Porfirije “razočaran” je što, kako kaže, direktori više osnovnih i srednjih škola “svesno obeshrabruju”, ili čak “sprečavaju” učenike i roditelje da se opredele za versku nastavu. Sa druge strane, direktori ne znaju odakle mu ove informacije, a patrijarhovu najavu da će objaviti spiskove nepodobnih direktora, doživljavaju kao ponašanje nedolično  za jednog crkvenog poglavara.

Patrijarh Porfirije je dodao i da će se posavetovati sa braćom arhijerejima i predstavnicima drugih crkava i verskih zajednica da li da “javno objave imena direktora i škola”, koje kako on smatra, diskriminišu svoje učenike.

Na taj način bi direktore čija imena osvanu na spiskovima stavio na stub drama, I izložio ih uvredama javnosti kojoj neretko ne može da se objasni da nešto nije baš tako kako se predstavlja.da patrijarh ima pogrešan utisak:  tek oko trećina učenika birala je građansko vaspitanje, umesto veronauke. U manjim sredinama, a posebno na selima, razlika je još veća u korist veronauke.

Kako je “Danas” preneo, direktori su zatečeni ovom objavom. Dodaju da se izborni predmet prvi put bira prilikom upisa u školu, te da je nejasno kako direktori mogu uopšte uticati na to. Neki od njih smatraju da bi umesto ove priče koja nije potkrepljena dokazima, crkva trebalo da se posveti statusom veroučitelja, jer kako kažu, njihovi ugovori su na određeno vreme.

Ovo nije prvi put da se digla polemika oko veronauke za vreme stolovanja ppatrijarha Porfirija. U septembru prošle godine, Zakonom je izmenjen termin verske nastave u školama, te se umesto školskog predmeta, sada naziva nastavni program. Taj zakon ništa suštinski nije promenio.

F.M./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu