Vesti

Konstruktivni dogovor: Kristofer Hil i Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

28. 6. 2022. / 16.39

Hil sa Vučićem: Od Srbije očekujemo jasan stav

Danas su se sastali Kristofer Hil, ambasador SAD u Beogradu i Aleksandar Vučić predsednik Srbije. Razgovarali su o uobičajenim aktuelnim temama, a Hil je Vučiću i Srbiji preneo nedvosmisleno očekivanje da poštuje međunarodno pravo i osudi rusku agresiju u Ukrajini

"Od Srbije očekujemo jasno stanovište o poštovanju međunarodnog prava i osudi ruske agresije na Ukrajinu, kao i potpunu posvećenost reformama u oblasti vladavine prava i drugim oblastima, neophodnim za napredak na evropskom putu“, poručio je Kristofer Hil, ambasador SAD u Beogradu Aleksandru Vučiću predsedniku Srbije, na njihovom današnjem sastanku.

Inače, razgovarali su i o bilaterlnim odnosima dve države, evropskim integracijama Srbije, dijalogu Beograda i prištine, i drugim aktuelnim pitanjima, saopšteno je iz kabineta Vučića.

Srbija je posvećena političkom dijalogu i ulaganju dodatnih napora u cilju razvoja regionalnih odnosa u svim oblastima, istakao je predsednik Vučić.  Očuvanje mira i stabilnosti u regionu za našu zemlju ostaje jedan od ključnih prioriteta, dodao je.

Predsednik je ponovio da inicijativa "Otvoreni Balkan“ predstavlja jedan od izuzetnih primera regionalne saradnje, koja je ojačala partnerstvo Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Ambasador Kristofer Hil je naglasio da je podrška evropskim integracijama celog regiona Zapadnog Balkana jedan od prioriteta američke spoljne politike.

Hil je naglasio da pozdravlja inicijativu "Otvoreni Balkan“ i dosledne napore Srbije da ekonomsku saradnju stavi u fokus regionalnog povezivanja, ocenivši da upravo ovaj vid zajedničkog rada na uspostavljanju čvrstih ekonomskih odnosa ujedno predstavlja i priliku za još snažnije i vidljivije promovisanje investicionih potencijala regiona.

Predsednik Vučić je posebno naglasio da prisustvo američkih kompanija koje uspešno posluju u našoj zemlji, ukazuje na dobre ekonomske odnose između Srbije i SAD. S obzirom da Srbija pruža odlično i stabilno okruženje za strane investitore, i ima neiskorišćene mogućnosti, trebalo bi dodatno zajednički raditi.

Sagovornici su se saglasili da se otvorena pitanja između Beograda i Prištine mogu rešiti pod pokroviteljstvom EU, kako bi došlo do kompromisnih rešenja.

"Srbija nastavlja da insistira na razgovoru, jer je to jedini pravi put za rešavanje svih otvorenih pitanja i postizanje obostrano prihvatljivog dogovora“, naglasio je predsednik Vučić.

Vučić je zahvalio ambasadoru na podršci koju njegova zemlja pruža nastojanjima Srbije da diversifikuje izvore energije, a sagovornici su se saglasili da treba još snažnije da se radi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi.

S.Ć./RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu