Vesti

Dugotrajni pregovori: Miroslav Lajčak i Petar Petković prošle godine u Briselu

Foto: Tanjug

29. 6. 2022. / 11.34

Lajčak: Sporazum ne postoji

Dokument o energetici između Beograda i Prištine je samo vodič kako primeniti dva postojeća sporazuma, objasnio je Miroslav Lajčak. Na Kosovu je da predloži pitanje Albanaca na Kosovu . Rekao je i da veruje da zainteresovane strane žele dijalog

Ne postoji novi sporazum o energetici između Beograda i Prištine, već je to samo vodič kako primeniti dva sporazuma o energetici koja su potpisana 2013. i 2015. godine, rekao je danas Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, a preneo je Kossev.

Lajčak je rekao da se prethodni sporazumi "različito čitaju" u Prištini i u Beogradu, i da je to jedan od problema.

Podsetio je da je prvi korak sporazuma već realizovan, zahvaljujući čemu će kompanija "Elektrosever" biti licencirana i početi da radi po kosovskim zakonima. Objasnio je da se dokument ne bavi pitanjem imovine, "jer će to biti rešeno kasnije", i naglasio da će sada "svi morati da plaćaju struju koju potroše", a da Vlada Kosova neće morati da subvencioniše potrošenu struju.

Pitanje duga od 1999. godine nije razmatrano, jer nije deo dijaloga, naveo je Lajčak.

Takođe nije razmatrano ni pitanje Albanaca u Srbiji, zato što nikada nije bilo deo dijaloga. Ako želi, na Kosovu je da ga predloži. "Nikoga ne prisiljavam, jer zaista verujem da vi želite normalizaciju odnosa i moja uloga je da pomognem u tom procesu", rekao je Lajčak.

Govoreći o sporazumu o registarskim tablicama vozila između Kosova i Srbije, Lajčak je rekao da je u ovom trenutku "lopta u polju Vlade Kosova", te da se čekaju njeni naredni koraci.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu