Vesti

Upozoravajuća molba: Predsednik Vučić

Foto: Tanjug

29. 6. 2022. / 21.01

Aleksandar Vučić: Nema više dijaloga sa Prištinom

Kosovski Albanci doneli su dve odluke i imaju podršku Kvinte u tome, rekao je večeras Aleksandar Vučić. Jedna je skraćivanje prava ulaska sa ličnim kartama na Kosovo, a druga je doneta sa jedinim ciljem da se proteraju Srbi, da se napravi jedna nova Oluja

Od danas imao potpunu promenu situacije na Zapadnom Balkanu, u Srbiji i posebno na Kosovu – rekao je na početku večerašnjeg obraćanja medijima predsednik Aleksandar Vučić.

Konferencija za medije održana je u pauzi između sastanka sa Miroslavom Lajčakom specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana koji je danas došao u Beograd nakon posete Kosovu, a pred zajedničku radnu večeru.

Ranije danas Vlada Kosova uspostavila je reciprocitet za ulazak državljana Srbije na Kosovo, da primeni istu meru kao i zvanični Beograd koji ne prihvata lične karte, ali građanima Kosova na ulazu daje pismo koje zamenjuje identifikaciona dokumenta.

Predsednik Vučić je rekao da su institucije u Prištini donele odluku da uskrate pravo sa ličnim kartama na teritoriju Kosova "gde će oni da uvode deklaracijske papire sa kojima možete da uđete". Dodao je da je Priština donela i odluku "sa jedinim ciljem da se proteraju Srbi sa severa Kosova i Metohije i da se napravi jedna nova Oluja" uz kampanju koja bi trebalo da ubedi Srbe da se registruju po "takozvanim albanskim RKS tablicama".

"Reč je o tome da su doneli dve odluke u svojim institucijama jedno je skraćivanje prava ulaska sa ličnim kartama na Kosovo… Druga odluka je doneta sa jedinim ciljem da se proteraju Srbi, da se napravi jedna nova Oluja“, rekao je Vučić.

Naveo je da će kosovska vlast Srbima oduzimati automobile ako Srbi ne pristanu da preregistruju tablice.

Po Vučićevim rečima, albansko rukovodstvo je dobilo podršku od velike Britanije, Nemačke i ostalih zemalja Kvinte.

"Principi u međunarodnim odnosima više ne postoje nego samo njihov (zemlje Kvinte) donji deo leđa, koji je zabrinut za svoju naftu i ekonomiju. Ja ih molim da svoju bahatost spuste i da poštuju prava onih koje su već ubijali. Nadam se da im ne pada na pamet da to ponavljaju. A mi pravo da vam kažem nemamo više kuda. Deset godina mi se trudimo da dođemo do kompromisa, a oni samo gledaju da nas unize i da nam proteraju narod.  Naš odgovor biće trezven ali ubitačan i istinit. I nikakve vojne akcije nećemo preduzimati, ali ih molimo da ne pokušavaju da otimaju imovinu i proteruju naš narod. Do 30. septembra imaju dovoljno vremena da razmisle

"Dali su nam rok za tablice do kraja septembra. Znači da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije do 1. oktobra", izjavio je predsednik Srbije i uputio apel Prištini da "ne napada srpski narod". "Oni prete, a mi ih molimo da to ne rade", rekao je Vučić. Naveo je da Srbija vojne akcije neće preduzimati i zamolio prištinsku stranu da zato ne pokušava da "otima našu imovinu i proteruje naše ljude".

Dva puta tokom govora ponovio je da " Nije problem što oni misle da smo mi glupi, nego što misle da su oni mnogo pametni".

Rekao je i "puna su im usta Ukrajine. Odobravaju i klimaju kad se u vezi sa Ukrajinom pomene povelja UN, ali kad se to pomene u vezi sa Srbijom onda su sve nešto zamišljeni. Sve Ajnštajn do Ajnštajna, sve Hegel do Hegela“.

Kurtija je opisao kao "mali kalibar“ i rekao da ga "više brinu oni koji ga u sve to guraju. Moja poruka je njima upućena.“

Ova konferencija je moja upozoravajuća molba jer ne znam šta drugo da kažem osim zaustavite se ljudi – rekao je ptredsednik Aleksandar Vučić na kraju konferenciuje.

S.Ć./ NovaS/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu