Izbori 2022.

Foto: FoNet

30. 6. 2022. / 23.16

Izbori u Velikom Trnovcu: Nezvanično – Kamberi u Parlamentu

Prema nezvaničnim rezultatima Koalicija Albanaca doline je osvojila 698 glasova. To znači da će lider Šaip Kamberi predstavljati Albance u novom sazivu Narodne skupštine

S.P
Portal Bujanovačke piše da su izbori u Velikom Trnovcu okončani ubedljivom pobedom Koalicije Albanaca doline koja je prema nezvaničnim rezultatima osvojila 698 glasova. Oni javljaju i da je izlaznost bila 66,6%. Pozivaju se na nezvanični izvor iz Koalicije.

Do 23 časa, ovo je jedina informacija o rezultatima iz Velikog Trnovca. Posmatračka misija Crta, koja gotovo uvek prva objavi preliminarne rezultate, nije se oglasila.

Prema nezvaničnim informacijama za sada niko iz biračkog odbora nije u zapisnik unosio prigovore, što bi moglo da znači da će nakon petog puta izborni proces u Srbiji biti okončan.

Ukoliko je Šaip Kamberi osvojio jedan mandat to znači da je Socijalistička partija Srbije, prema izbornoj kombinatorici, izgubila jedan mandat. Kako su ranije saopštili iz posmatračke misije Crta, izborni proces i ponavljanja na jednom biračkom mestu mogle bi da traju unedogled, ukoliko se ne postigne politički kompromis i SPS odustane od jednog mandata.

Saga sa ponavljanjem izbora u Velikom Trnovcu počela je nakon što je Upravni sud nakon prvog glasanja 3. aprila utvrdio da se izbori na biračkom mestu u osnovnoj školi "Muharem Kadriu“ moraju ponoviti jer je na početku glasanja kontrolni listić potpisao član biračkog odborima što je suprotno Zakonu o lokalnim izborima. Drugi put izbori su održani 28. aprila kada samo 20 od ukupno 697 izašlih nije dalo svoj glas koaliciji Albanaca doline. Tako je ova koalicija dobila jedan mandat u Narodnoj skupštini, a prema izbornoj formuli to je značilo da će Socijalistička partija Srbije (SPS) izgubiti jedan mandat. Zbog toga je SPS uložio žalbu koju je Republička izborna komisija (RIK) i usvojila pa zakazala treće glasanje za 27. maj.

Na treći krug glasanja prigovor su uložili Albanci, pošto im je za ulazak u Parlament falilo svega desetak glasova. Nakon odluke Upravnog suda, zbog nepravilnosti u radu biračkog odbora odlučeno je da se izbori ponove i četvrti put. Četvrto glasanje 23. juna sprečila je dojava o bombi, a peto glasanje pomereno je za sedam dana kasnije.

Kako je posmatračka misija Crta više puta saopštavala, izbori u Velikom Trnovcu odrediće konačan izgled budućeg Parlamenta zbog jednog mandata za koji se bore Albanci i SPS. Međutim, mnogi veruju da SPS ne žulja taj jedan mandat, već da je ponavljanje izbora u Bujanovcu alibi za namerno odugovlačenje u pregovorima oko formiranja vlade.

Ukoliko je ovo i poslednji put da se izbori na ovom biračkom mestu ponavljaju, zakon kaže da je RIK u roku od najkasnije deset dana od proglašenja konačnih rezultata izbora mora da raspodeli poslaničke mandate. Nakon toga 30 dana predsednik aktuelnog saziva Narodne skupštine ima rok da zakaže konstitutivnu sednicu na kojoj se verifikuju mandati narodnih poslanika. Od tada kreće da curi vreme za formiranje vlade. Za formiranje vladajuće većine rok je 90 dana od konstitutivne sednice Narodne skupštine, u suprotnom ide se na nove izbore.

S.P./ Bujanovačke

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu