Vesti

Najlepši rukopis srpske ćirilice: Miroslavljevo jevanđelje

Foto: Wikipedia

1. 7. 2022. / 12.43

Ministarstvo kulture: Greška postoji, i želimo da je ispravimo

Ministarstvo kulture i informisanja zatražilo je pomoć od Uneska u ispravljanju greške prilikom povezivanja Miroslavljevog jevanđelja, načinjene pre 23 godine. Javno priznavanje da greška postoji i nastojanje da se ispravi, nije česta pojava u srpskoj vlasti

Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je danas pismo Unesku da preporuče eksperte iz oblasti zaštite stare i retke rukopisne knjige, koji bi se kao konsultanti priključili radu naših stručnjaka po pitanju mogućih konzervatorskih intervencija na Miroslavljevom jevanđelju.

Time je javno priznalo da je greška učinjena, i da digitalizovana verzija Miroslavljevog jevanđelja nije digitalizovana na osnovu originala ovog kulturnog dobra od izuzetnog značaja sa liste UNESKA – Pamćenje sveta, što je gotovo nepostojeći gest u praksi srpske vlasti.

Naime, da podsetimo, početkom godine pojavila se sumnja da su prilikom restauracije Miroslavljevog jevanđelja u Narodnom muzeju 1998/99. godine pogrešno složene njene stranice, te da nakon prve ide četrnaesta a ne druga strana.

Nakon toga Ministarstvo je oformilo Ekspertsku grupu za utvrđivanje sveukupnog stanja rukopisa, koja je, navodi Ministarsvo, ocenila da je potrebno razmotriti razvezivanje kodeksa imajući u vidu činjenicu da je prilikom poslednje konzervacije rukopisa 1998. godine došlo do greške u povezivanju prvog dvolista prvog tabaka.“

Budući da bi to moglo da ugrozi stranice od pergamenta Miroslavljevog jevanđelja, "Ministarstvo se obratilo Unesku molbom da preporuči priznate međunarodne stručnjake sa kojima bi domaći konzervatori mogli da se konsultuju u pogledu daljih koraka za fizičku zaštitu knjige.“

U današnjem saopštenju Ministarstva kulture detaljno se objašnjava da se posumnjalo da su listovi pogrešno složeni nakon što je Ministarvo pokrenulo projekat digitalizacije Miroslavljevog jevanđelja. Tada su listovi snimljeni, i "primećeno je da postoji greška u povezivanju“.

Ministarstvo ističe da je u toku druga faza realizacije projekta digitalizacije, koja podrazumeva zaštitu digitalnih snimaka Miroslavljevog jevanđelja od zloupotreba na internetu i načina na koji će biti regulisana njihova dostupnost. Zbog toga je izuzetno važno da sve institucije uključene u projekat obezbede iste uslove, što znači da je neophodno da na sajtovima objavljeni snimci imaju iste setove softverske zaštite, veličinu i prateće stručne opise.

Miroslavljevo jevanđelje je kao najraskošnije opremljen rani srpski rukopis ispisan pismenima na najfinijem pergamentu i ukrašen sa gotovo tri stotine pozlaćenih inicijala i minijatura 1979. godine proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja, a u junu 2005. godine je upisano i na listu UNESKA – Pamćenje sveta.

S,Ć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu