Vesti

Još nekoliko dana neizvesti: Rezultati prijemnih prošle godine

Foto: Tanjug

1. 7. 2022. / 19.18

Upis na fakultet: Učionice će biti poluprazne

Sutra je poslednji dan prijemnih isdpita za brucoše. Na smerovima fakulteta u Beogradu i Novom Sadu koji školuju nastavni kadar prijavilo se znatno manje kandidata. Na Stomatološkom tri maturanta konkuriše za jedno mesto. Višak ih i na Medicinskom, Pravnom, FON-u…

Sutra je poslednji dan prijemnih ispita na fakultetima. Na Univerzitetu u Beogradu ima mesta za nešto više od 15.000 brucoša. Rezultati će biti poznati najkasnije 5. jula. Vrlo je moguće da oni koji su se prijavila na smerove fakulteta koji školuju nastavni kadar, ne treba da strepe da li će svoje ime pročitati na listi primljenih.

Naime, sudeći po broju prijavljenih kandidata za polaganje prijemnih ispita, na pojedinim fakultetima Univerziteta u Beogradu prijavilo se znatno manje kandidata od predviđenih mesta za upis.

Na Matematičkom fakultetu, za smer profesora matematike i računarstva prijavilo se samo osam kandidata, na Filološkom – za smer za nastavnike srpskog jezika i književnosti, koji prima 250 brucoša, prijavljeno je samo 70 kandidata, a na Učiteljskom, gde primaju 410 brucoša, prijavljeno je samo 295 kandidata. Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja ima 279 kandidata a mogao bi da ih primi 400. Na Pedagoškom se prijavilo 77 kandidata, a mesta ima za 235.

Ostali fakulteti imaju problem suprotan od pomenutih.

Na Fakultetu organizacionih nauka (FON)  2299 kandidata konkurisalo je za 840 mesta, a na Građevinskom se za 429 mesto prijavilo njih 766. Filozofski će primiti 925 studenta a prijavilo se 1166 kandidata, na Tehnološkom 276 maturanata se nada nekom od 255 mesta. Medicinski ima samo 673 mesta za 1196 kandidata. Pravni prima 1400 brucoša, a prijavilo se 1370.Na Stomatološkom ima tri kandidata na jedno mesto. I tako dalje.

Na novosadskom univerzitetu za smer profesor matematike prijavilo samo tri kandidata na 50 mesta, za profesora fizike dva, biologije četiri kandidata, a hemije samo 1 maturant.

Ovi rezultati bili su povod da Demokratska stranka pozove na odgovornost Ministarstvo prosvete.

"Kada čitavu deceniju ponižavate i sistematski uništavate obrazovani sistem, onda je potpuno prirodna posledica da malo ko želi da bude profesor. Plate nastavnika ispod republičkog proseka i višegodišnji rad na određeno, glavni su uzroci propasti obrazovnog sistema", rekao je predsednik odbora DS za obrazovanje Goran Radojev i upitao Vladu Srbije ko će predavati deci.

S.Ć.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu