Vesti

Njegov Mostar: Predrag Matvejević

Foto: Yutube

5. 7. 2022. / 12.14

Mostar: Srušili kuću Predraga Matvejevića

Književnik, publicista, borac za ljudska prava odrastao je u Mostaru. Njegova kuća je srušena iako je trebalo da postane Rezidencijalni dok za književnike i biblioteka. Za ovakav odnos prema autoru „Mediteranskog brevijara“ koji je preveden na 23 jezika, govori u o odnosu gradske vlasti prema Matvejeviću

U centru Mostara, u Liskoj ulici, srušena je rodna kuća Predraga Matvejevića u sklopu rušenja oštećenih objekata. Predrag Matvejević je bio književnik, publicista, borac za ljudska prava, čije je delo Mediteranski brevijar prevedeno na 23 jezika.

Kuća se nalazila pored Doma zdravlja, 200 metara od Gradske većnice. Oštećena je u poslednjem ratu. Postojala je namera da bude preuređena u Rezidencijalnu kuću za pisce, da na njoj bude spomen ploča, kao i da se u nju smesti velika Matvejevićeva biblioteka i rukopisna zaostavština.

Nedavno je Gradskom veću stigao predlog da se jedna od ulica nazove po Predragu Matvejeviću.

"Jutarnji list“ piše da je bila u vlasništvu porodice Čović iz Ljutog Doca kraj Širokog Brijega, i da je poslednji vlasnik Vencel Čović godinama kuću nudio Gradu Mostaru na otkup. Gradski oci nisu imali sluha za taj predlog.

Isti medij ocenjuje da je Matvejević u rodnom gradu potpuno zaboravljen, uz opasku da "doprinos ovakvom odnosu Mostara i Mostaraca prema Matvejeviću daje i aktualna gradska vlast koja bi po svemu sudeći bila sretnija da Matvejević i Mostar nemaju nikakve veze".

Centar za mir i međuetničku saradnju Mostar, dodelio je 2014. godine Predragu Matvejeviću, nagradu "Mimar mira".Pre dve godine Predrag Matvejević je posthumno ovenčan francuskom književnom nagradom "Jean d’Ormesson" za delo Mediteranski brevijar.

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu