Vesti

Pošta Srbije: Prijava za turističke vaučere

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

7. 7. 2022. / 9.05

Turistički vaučeri u Srbiji: Uputstvo za upotrebu

U duhu promocije i razvoja srpskog turizma država deli turističke vaučere određenim kategorijama građana. Ko i kako može da se prijavi i na šta može da potroši donaciju za odmor od 15.000 dinara

Prijava za drugu turu turističkih vaučera počela je u ponedeljak 27. juna. Do utorka uveče prijavilo se više od 60.000 ljudi. Ukupno je izdvojeno 200.000 vaučera od po 15.000 dinara za one koji se prvi put prijavljuju, kao i još 100.000 koji vrede 10.000 dinara za one koji su u prošlom roku uzeli 5.000 dinara za putovanja po Srbiji.

Takođe, oni koji su uzeli prvi vaučer u vrednosti od 5.000 dinara, a nisu ga još iskoristili, mogu da ga spoje sa ovim dodatnim koji vredi 10.000 dinara.

Ovog puta vaučer obuhvata ne samo smeštaj, već i doručak i polu-pansion. Da bi se vaučer iskoristio, potrebno je rezervisati minimum pet noćenja. Ako je ukupna cena manja od vrednosti vaučera korisnik razliku ne može da unovči, ako je veća mora se doplatiti.

Vaučerima ne može da se plaća u turističkim agencijama, već građani moraju lično da kontaktiraju neki od smeštajnih objekata koji su se prijavili da učestvuju u programu – ima ih oko 2.500 širom Srbije.

Pravo na prijavu imaju penzioneri, studenti, zaposleni sa platom do 70.000 dinara, civilni i vojni invalidi sa primanjima manjim od pomenute sume, primaoci socijalne pomoći, kao i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava koji se bave islkjučivo poljoprivredom.

Kada građani dobiju potvrdu da ima raspoloživih kapaciteta u smeštaju za koji su se opredelili, odlaze u poštu gde podnose zahtev i prilažu dokument koji dokazuje da pripadaju nekoj od gore navedenih kategorija.

Podneti zahtev se ne može menjati, već se mora ostati pri prvobitnom izboru smeštaja. Takođe, samo nosilac vaučera ima pravo da ga koristi, te ga ne može predati nekom drugom.

Rok za korišćenje malog vaučera je 20. novembar 2022. godine, dok se vaučeri u vrednosti od 15 i 10 hiljada dinara moraju potrošiti do 31. oktobra ove godine.

Na sajtu Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija se mogu pronaći sve informacije: https://mtt.gov.rs/tekst/29693/vauceri-za-odmor-u-srbiji.php

F.M.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu