Vesti

Tradicija duga 22 godine: Exit

Foto: Tanjug

8. 7. 2022. / 11.00

EXIT: Dobra muzika, slovo “Z” i bez korone

Tradicionalni muzički festival EXIT počeo je sinoć. Više od 200.000 posetilaca zabavljaće četvorocifren broj izvođača. Za svakoga će se naći ponešto - od elektronske muzike, preko rokenrola, do hevi metala i panka. Nastupiće i Konstrakta. Otvaranje je propraćeno razapinjanjem transparenta podrške Rusiji na mostu “Duga”. Epidemiološke mere ne postoje

Sinoć je počeo festival elektronske muzike EXIT na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Trajaće do nedelje, 10. jula, a organizatori za četiri dana očekuju oko 200.000 posetilac. Sve četvorodnevne ulaznice su već prodate, ali je još uvek moguće kupiti dnevne.

Prvu noć festivala publiku su zabavljali holandski DJ “Afrojack”, australijska reperka “Iggy Azalea”, “Jax Jones”, kao i grindkor bend “Napalm death”, koji je neki miks hevi metala i hard-kor panka.

Korona ne postoji

I dok su na ulazu razne kontrole redara i policije, pre svega da se spreči unošenje nedozvoljenih supstanci, u izdatom saopštenju organizatora se ne pominju nikakve epidemiloške mere, koje dakako više ne postoje ni u svakodnevnevnom životu Srbije.

Na prošlogodišnjem EXIT-u na snazi su bila stroga epidemiloška pravila: nije se moglo ući bez potvrde o vakcinaciji, preležanoj bolesti ili negativnog testa. Čelnici gradske uprave su se zaklinjali da se svi toga pridržavaju.

Podrška ruskoj braći

Grupa nepoznatih muškaraca je na mostu “Duga”, tačno u vreme otvaranja festivala, razapela veliki transparent sa natpisom “EU idi kući – Srbija i Rusija, to je naša unija”.  I ove godine se očekuje veliki broj stranaca.

To nije prvi incident slične prirode: u sredu ujutro, dan pred početak festivala, širom Novog Sada su osvanuli natpisi sa slovom “Z” – simbolom ruskog vojnog pohoda na Ukrijinu. Komunalne službe su ih munjevitom brzinom prekrečili, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naglasio da će zahtevati da se pronađu odgovorni.

Bilo bi nezgodno da je festival muzike, koji bi trebalo da poziva na mir, započeo baš sa simbolima ruske agresije.

Na ovogodišnjem EXIT-u je prema pisanju RSE trebalo da nastupi i ukrajinski bend Kalush Orhestra, koji je pobedio na Evroviziji, ali je njihov koncert otkazan bez objašnjenja.

Hiljadu izvođača

Prema zvaničnom sajtu EXIT-a, u ova četiri dana nastupaće više od hiljadu izvođača na četrdeset stejdžova, odnosno bina.

Konstrakta nastupa poslednjeg dana.

Drugog dana nastupaju “Nik Cave and the Bad seeds. Uz njih će nastupiti i “Maceo Plex”, “Masked Wolf”, ali i srpska pevačica Bojana Vunturišević.

Kapije EXIT-a su otvorene od 19 časova do 3 sata ujutro, a u toku večeri moguće je ući samo jednom. Hrana i piće se, kao i ranije, mogu plaćati samo posebnim karticama za plaćanje, dok će na samom festivalu biti više mesta gde će moći da se dopune.

Glavni stejdž trećeg dana preuzeće poznati škotski DJ Calvin Haris. Pratiće ga francuski duo “Ofenbach”, ali i njemački DJ sa maskom Boris Brejcha.

Za vreme trajanja festivala uvedene su posebne vozne linije na relaciji Beograd – Novi Sad, a vozovi će stajati na železničkoj stanici Petrovaradin koja se nalazi u neposrednoj blizini tvrđave.

Ovo je 22. godina po redu da se organizuje EXIT festival, ako računamo i 2020. kada je održan virtuelno zbog izbijanja pandemije. Najviše ljudi posetilo ga je dve godine nakon osnivanja – 250.000. Od malog festivala sa velikim očekivanjima, postao je nezaobilazan deo evropske muzičke scene.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i inervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu