Vesti

Vučić je suvereni lider ovog dela Evrope: Nikola Selaković

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

10. 7. 2022. / 11.18

Nikola Selaković: Već 140 dana Aleksandar Vučić odoleva svim pritscima

"Nismo uveli sankcije Ruskoj Federaciji i ako mogu da kažem iz svog iskustva, pod najvećim pritiscima je predsednik Vučić, ne samo kao neko ko je lider u Srbiji i suvereni lider u ovom delu Evrope, već i neko ko je potpuno legitiman nosilac vlasti", kaže Selaković. Uprkos nikada viđenim pritiscima Srbija će, međutim, nastaviti da ide svojim evropskim putem čuvajući pritom svoja prijateljstva i državne i nacionalne interese

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je u nedelju da već 140 dana, koliko traje rat u Ukrajini, Srbija uspeva da odoleva pritiscima i sačuva svoju politiku, svoju poziciju i suvereni pristup izboru puta kojim želi da ide.

"Neverovatno je teška situacija i neverovatno su veliki pritisci pod kojima se nalazimo", rekao je Selaković za RTS i naveo da ne samo važni zvaničnici i diplomatski predstavnici stranih sila, već svi, do nivoa sekretarice u ambasadama, pokušavaju da vrše pritisak i mešaju se u izbor srpske pozicije.

"Naša pozicija je veoma jasna i principijelna – mi smo stali na stanovište poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine kao međunarodno priznate države i članice UN, a s druge strane osudili smo ono što jeste oružani pristup traženju rešenja. Afirmišemo i stalno pozivamo na dijalog i pregovore", objasnio je Selaković.

I dalje: "Nismo uveli sankcije Ruskoj Federaciji i ako mogu da kažem iz svog iskustva, pod najvećim pritiscima je predsednik Vučić, ne samo kao neko ko je lider u Srbiji i suvereni lider u ovom delu Evrope, već i neko ko je potpuno legitiman nosilac vlasti".

Srbija nema problem sa tim da ostane na evropskom kursu i da će bez sumnje zadržati reformski kurs kretanja države i društva, govorio je Selaković zu napomenu: "Čini mi se nekada da mnogo više mi znamo naš evropski put nego što Evropa zna naš evropski put, ali to je pitanje njihovih unutrašnjih odnosa. Neka svako radi svoj posao i mi ćemo da radimo svoj posao. Nema sumnje da je naš put evropski, ali i da čuvamo svoja prijateljstva i državne i nacionalne interese".

Govoreći o Kosovu, Selaković je rekao da u Beogradu dijalog i sedanje za pregovarački sto nikada nisu dovođeni u pitanje, kao i da je politika povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova živa i aktivna. "Priština je ta koja je prekršila dogovore i ta koja je jednostrano odlučila da pokrene mehanizam za svoje učlanjenje u Savet Evrope i mi nećemo sedeti skrštenih ruku".

Evropski parlament je pre nekoliko dana sa ogromnom većinom usvojio Rezoluciju o Srbiji u kojoj je decidarano napredak Srbije u evropskim integracijama uslovljen uvođenjem sankcija Rusiji, priznavanjem nezavisnosti Kosova i sprovođenjem vladavine prava.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu