Bosna i Hercegovina

Foto: Ap Photo

14. 7. 2022. / 19.14

Milorad Dodik: Neće nama Nemac da piše srpsku istoriju 

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit rekao je u Potočarima da je problematično što deca u različitim delovima BiH uče o zajedničkoj istoriji na drugačiji način. Mediji u Republici Srpskoj su tu izjavu dočekali na krv i nož, što se prelilo i na ovu stranu Drine. Oštrim kritikama se pridružila i parlamentarna koalicija NADA.  

S.P
Za Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita je "problematično" što deca u Republici Srpskoj i ona u Federaciji, u zavisnosti od toga da li su Bošnjaci, Hrvati ili Srbi, uče različito o zajedničkoj istoriji. On je na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici 11. jula izjavio i da će se dodatno angažovati po tom pitanju jer "zna da je to neophodno“ pošto dolazi iz Nemačke.

Šmitova izjava najpre je odjeknula u medijima "sa one strane Drine“, pa su njegove reči protumačene kao da će u budućnosti Šmit pisati srpske istorijske udžbenike, tj. u njima će, ako bude po njegovom, pisati da je u Srebrenici počinjen genocid.

"Poslednji put kada su Nemci ispisivali istoriju na Balkanu poginulo je više od milion Srba. Ne bih preporučio Šmitu da se igra istorijom u BiH“, pručio je člal bosanskog predsedništva iz RS Milorad Dodik.

Resorna ministarka u Republici Srpskoj Natalija Trivić bila je nešto blaža od Dodika i objasnila da sadašnji školski programi i udžbenici u RS apsolutno ne vređaju nikoga, kao i da su potpuno činjenično napisani, što "ne bi mogla da kaže za nastavni program u BiH“.

Skandalozan zahtev

Histerija u medijima bliskim Miloradu Dodiku u Republici Srpskoj brzo se prelila i na provladine medije u Srbiji koji su slično izveštavali o Šmitovoj izjavi. Tako jedan od tabloida piše da Visoki predstavnik želi da "srpska deca uče o genocidu“, uz ocenu da je to "bolestan zahtev“.

U osudi Kristijana Šmita priključila se i od skoro parlamentarna koalicija NADA (DSS, POKS Vojislava Mihailovića, Nova i još 25 udruženja). U saopštenju oni Šmita oslovljavaju "takozvanim“ Visokim predstavnikom u BiH i kažu da je "skandalozan zahtev da se menjaju udžbenici za decu u Republici Srpskoj u kojima bi se u Srebrenici dogodio genocid“.

"Podržavam nastojanje srpskog naroda u Republici Srpskoj da se odupru ovakvim sumanutim idejama Kristijana Šmita, koji čak nema ni legitimitet jer nije izbran za Visokog predstavnika u BiH na način koji se predviđa Dejtonskim sporazumom“, izjavio je lider NADA-e i naglasio da Šmit nema nadležnost za predlaganje izmena školskih planova i programa u RS-u.

U ovoj Šmitovoj izjavi Jovanović, poput lidera bosanskih Srba, vidi "teren za izmene Dejtonskog sporazuma i gašenje Republike Srpske“. "Isto tako je jasno da Srbi sa obe strane Drine to nikada neće prihvatiti, ni dozvoliti“.

S.P./N1/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu