Kriminal

Progon zbog otkrivanja plantaže skanka "Jovanjica": Inspektor Slobodan Milenković

Foto: Aleksandar Barda/FoNet

19. 7. 2022. / 15.00

Saslušanje Slobodana Milenkovića: Igra oko odavanja službene tajne

Inspektor Slobodan Milenković ponovo je odbio da odgovora na pitanja tužioca jer je pokrenuo postupke pred Ustavnim sudom i Zaštitnikom građana. Njegov advokat Zdenko Tomanović kaže da “ne postoji osnov” da se od njega zahteva da odaje službene tajne, kao i da se ne može  “pojedinac žrtvovati zbog nečijeg kolektivnog interesa zvanog Jovanjica”

Načelnik Odeljenja za droge beogradske policije Slobodan Milenković iskoristio je danas u Višem javnom tužilaštvu svoje pravo da ne odgovori ni na jedno postavljeno pitanje. Njegov advokat Zdenko Tomanović izjavio je da “ne postoji osnov da policajac, u svojstvu građanina, otkriva najpoverljivije profesionalne tajne i iznosi saznanja”.

Milenković je odbijanje da odgovara na pitanja obrazložio navodima da je u toku podnošenje ustavne žalbe Ustavnom sudu zbog povrede prava na život, kao i pritužbe Zaštitniku građana zbog nezakonitosti u radu Ministarstva unutrašnjih poslova. Tužilaštvo zahteva da im dokaze o podnošenju žalbe i pritužbe podnese u roku od tri dana.

Inspektor je i protekle nedelje bio u tužilaštvu, ali se pozvao na čuvanje “službene tajne”. Nakon toga je odlukom ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina oslobođen čuvanja službene tajne, a Tomanović je rekao da se ovom ministarskom odlukom traži da inspektor oda “svoje najpoverljivije profesionalne tajne, čime se ne ugrožava samo život Slobodana Milenkovića, već i njegovih kolega”.

Dodao je da će tražiti odlaganje izvršenja ove odluke, kao i da je njegov klijent došao u tužilaštvo želeći da razgovara sa institucijama države, ali da se on saslušava u svojstvu građanina u kontekstu “kampanje kriminalizacije čiji je cilj dekriminalizacija afere Jovanjica”.

Milenković je u tužilaštvo stigao u pratnji samo jednog kolege i člana obezbeđenja, a napustio ga je odmah nakon saslušanja.

Interesovanje tužilaštva za inspektora Slobodana Milenkovića započelo je kada ga je bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, kojoj se sudi za trgovinu uticajem, optužila da je on zapravo narko-bos, a ne prvooptuženi u slučaju Jovanjica Predrag Koluvija. Do tada je bio “samo” na meti tabloida i pritisaka vlasti.

Milenkovićev advokat je najavio da će verovatno internaciolizovati celi slučaj.

Celi predmet u tužilaštvu nosi oznaku “strogo poverljivo”, kao i većina za vlast “škakljivih” tema, tako da javnosti nije poznato šta se odvija unutar Palate pravde.

 

F.M./Danas/Fonet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu