Vesti

Star, ali jeftin: Antonov 12BK UR-11316

Foto: Twitter@UW_Observer

20. 7. 2022. / 17.44

Srpske mine, ukrajinski avion, grčko mesto nesreće: Šta je do sada poznato

Da se avion koji je iz Niša poleteo sa srpskim minama nije srušio u Grčkoj, ne bi se saznalo da se srpske mine iz Krušika ponovo prodaju u inostranstvu preko firme koja je, prema pisanju bugarskog portala “Arms voč”, povezana sa Slobodanom Tešićem. Za srpske vlasti sve je čisto, dok Grcima nije baš drago što ih niko nije na vreme obavestio kakav im tovar preleće preko glava. Transportni avion bio je prilično zastareo, ali zato jeftin

Ukrajinski avion “Antonov 12BK” koji se u subotu srušio u Grčkoj povezan je sa srpskim trgovcem oružja Slobodanom Tešićem, piše bugarski specijalizovani portal "Arms voč“. Prevozio je 11.5 tona oružja, uglavnom bojeve i školske mine proizvedene u fabrici “Krušik”, a krajnja destinacija je bila Ministartstvo obrane Bangladeša. Svi članovi posade, Ukrajinci, poginuli su na licu mesta.

Grčki “Njuz 24/7” je pisao da je ovaj avion dva puta u poslednjih mesec dana sleteo na Krit, ali bi se zadržao samo oko sat vremena, pa nastavio putovanje. Prvi put se zaputio u Tel Aviv, a drugi, navodno, negde na sever Afrike. Novinari ovog medija su pokušali da stupe u kontakt sa ukrajinskom firmom “Meridian” u čijem je vlasništvu bio avion, ali nisu dobili nkakav odgov.

Mesto nesreće u blizini Kavale / Foto: Civil Protection Ministry via AP

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama može se videti “zapaljena lopta” kako munjevitom brzinom udara u tlo, a potom dolazi do još veće i više manjih eksplozija. Prema pisanju grčkih medija, avion je u poslednjem obraćanju kontroli leta tražio hitno sletanje na aerodromu Kavala, jer mu je otkazao jedan od četiri aviona. Međutim, već je bilo kasno. Avion je pao na nekoliko stotina metara od naseljenog mesta, a na oko 40 kilomatara od aerodroma na koji je preusmeren.

Ni srpsko ni ukrajinsko ministarstvo odbrane nisu izgleda na vreme obavestili Grčku kakav teret se nalazi u avionu, zbog čega je Atina u ponedeljak ujutru bila najavila protestnu notu Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tim povodom da nema saznanja o ovom grčkom protestu, dodajući da je “sve bilo čisto kao suza”.

Valir doo

Vlasnik tereta je srpska firma “Valir doo” koja je prema pisanju "Danasa“ potvrdila ovu informaciju.

Registrovana  2019. godine sa početnim kapitalom od 100 dinara,  ova firma je vrlo brzo ušla u milionske poslove. Bugarski portal “Arms Voč” smatra da je to ćerka-firma srpskog trgovca oružjem Slobodana Tešića, koja je osnovana dve nedelje nakon što su SAD pooštrile sankcije prema njemu.

Tešić je blizak Srpskoj naprednoj stranci, navodno poseduje diplomatski pasoš, a i prema saznanjima uzbunjivača iz "Krušika" Aleksandra Obradovića, njegova firma je kupovala tamošnje oružje po povlašćenim, a prodava po tržišnim cenama.

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je u utorak za CINS da se radi o starom avionu koji izabran za ovakvu vrstu transporta zbog “dobre” cene, odnosno zato što je jeftin. Vazduhoplovni portal “Tango six” pisao je da je ovo drugi avion ovog tipa koji je poleteo iz Srbije i srušio se u skorije vreme.

U kakvu je šemu bio upetljan “Antonov 12BK”, prema dosadašnjem iskustvu, teško da će rasvetliti srpske institucije. Ukrajinski avion, srpsko oružje, firma povezana sa Tešićem, a krajnji kupac Bangladeš – ostaje da se vidi da li je sve baš bilo čisto kao suza.

F.M./Danas/CINS/Njuz 24/7/Gardijan

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu