Vesti

Usijana atmosfera: Protest ispred zgrade Skupstine Vojvodine

Foto: Nenad Mihajlović/Tanjug

21. 7. 2022. / 12.24

Sukob policije i demonstranata u Novom Sadu: „Kordoni, batinaši, obezbeđenje“

Na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana Novog Sada došlo je do sukoba između demonstranata i policije, a jedan od aktivista je uhapšen. Poslanika Narodne skupštine iz Ne davimo Beograd Radomira Lazovića napala su nepoznata lica i izbacila iz zgrade Skupštine Grada. Lazović je atmosferu u Novom Sadu opisao kao „ratno stanje“. 

S.P
Ispred zgrade Skupštine Vojvodine u Novom Sadu došlo je do sukoba demonstranata i obezbeđenja na protestu protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana. Kako javljaju reporteri N1, među demonstrantima ima uhapšenih, a na snicima koji se dele na društvenim mrežama vidi se da obezbeđenje pokušava da odgurne okupljene građane.

Povod za proteste je bila sednica u Skupštini Vojvodine na kojoj bi trebalo da se usvoji Generalni urbanistički plan. Nezadovoljni što je odbijeno 12.000 primedbi građana i aktivista, na protestu su tražili da se samo jedan od njih, Nebojša Milenković, uđe na sednicu i kaže njihove stavove. Okupljeni građani uzvikivali su "Lopovi, lopovi", "Naš grad", a u jednom trenutku protestanti su ofarbali nekoliko policijskih štitova u zeleno.

Kako prenosi Nova.rs u jednom trenutku došlo je do sukoba demonstranata i policije, kada su građani pokušali da probiju policijski kordon, a policija sitaciju počela da rešava pendrecima.

Građanima su se na protestima, između ostalih, pridružili opozicioni lideri Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd i Janko Veselinović iz SSP.

Budući narodni poslanik Lazović je rekao da su njega, kada je pokušao da uđe u Skupštinu grada, napali ljudi koji se nisu legitimisali, niti on za ko su, "zavrnuli mu ruku, oborili na zemlju, a zatim ga izbacili iz zgrade“.

Lazović je ocenio da današnji protest izgleda kao "ratna zona, kordoni policije, batinaši, obezbeđenje“.  On je potvrdio da je jedan od demonstranata priveden, a da okupljeni građani zahtevaju da se on pusti i da se prekine sa nasiljem. Javljajući se preko video poziva, Lazović je pokazao policijski dron za koji se veruje da snima građane tokom protesta.

Iako su se tenzije smanjile, građani su poručili da nigde ne idu dok odbornici Skupštine grada ne izađu sa sednice.

 S.P./N1/Nova.rs 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu