Vesti

Odbrana od Rusije: Skica Severnog toka

Foto: AP

26. 7. 2022. / 14.12

Evropska unija: Smanjićemo potrošnju gasa

Od 1. avgusta, članice EU će dobrovoljno smanjiti potrošnju gasa za 15 odsto, kao odgovor na upotrebu ovog ruskog energenta kao oružja. Planirana ušteda je 45 milijardi kubnih metara gasa

Zemlje članice Evropske unije danas u utorak postigle su dogovor o dobrovoljnom smanjenju potražnje gasa za 15 odsto, između 1. avgusta ove godine i 31. marta iduće, saopštio je Savet Evropske unije.

Uredba Saveta takođe predviđa mogućnost da se pokrene ‘upozorenje Unije’ (Union alert) o bezbednosti snabdevanja, u kom slučaju bi smanjenje postalo obavezno. Navodi se i da bi ovaj sporazum možda mogao da se produži i do narednog maja.

Cilj dobrovoljnog smanjenja gasa je način da se smanji zavisnost Evrope od ruskog gasa. Planirana ušteda je 45 milijardi kubnih metara gasa.

"EU je ujedinjena i solidarna. Današnja odluka jasno pokazuje da će zemlje članice stati protiv bilo kog ruskog pokušaja da podeli Uniju upotrebom energetskog snabdevanja kao oružja. Usvajanje predloga za smanjenje gasa u rekordnom roku nedvosmisleno je ojačalo našu zajedničku energetsku bezbednost. Štednja gasa sada će popraviti našu pripremljenost. Zima će biti mnogo jefitinija i lakša za gradjane i industriju EU“, naveo je češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela, u saopštenju.

S.Ć./Beta

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu