Vesti

Foto: Marija Janković

27. 7. 2022. / 13.16

Plate u Srbiji: Od 124 do 49 hiljada dinara

Razlika između prosečne i medijalne plate je blizu 20.000 dinara. Polovina stanovništva zarađuje manje od zvaničnog proseka. U Srbiji najniže plate na jugu Srbije

 

 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada za maj, u Srbiji bila je 74.168 dinara, dok je prosečna neto medijalna zarada bila 56.582 dinara. To znači da je polovina Srbije u maju dobila platu ispod tog iznosa.

Najnižu prosečnu zaradu u maju u Srbiji imali su građani Bojnika- 49.854 dinara, što je za iznad 24.000 dinara niže od proseka u Republici, a za čak oko 74.000 dinara manje od najbogatije opštine u Beogradu. Plata u beogradskoj opštini Vračar, u iznosu od 124.414 dinara, je najveća u beogradskoj oblasti.

Ekonomista Mihailo Gajić za list Nova S ukazuje na velike disperzije u primanjima širom zemlje i objašnjava da prosečna plata podrazumeva da se sakupe svi prihodi i podele sa brojem zaposlenih, pa se tako dobija prosečna zarada.

Gajić se pozvao na anegdotu o sarmi, rekavši da se u slučaju velikih disperzija u okviru populacije dolazi do situacije da "jedna polovina jede meso, druga kupus, a oni u proseku sarmu".

On je naglasio da se zbog toga koristi medijalna zarada, gde polovina ljudi ima platu nižu od nje, a druga polovina veću. "Takva zarada govori nešto više o tome kako se živi u Srbiji od onoga što nam kaže prosečna plata", predočio je Gajić.

S.Ć./Danas / FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu