Vesti

Još ovaj put_ Nišvil

Foto: Promo

29. 7. 2022. / 12.11

Festival Nišvil: Pregovari o selidbi iz Srbije

Jedan od 10 festivala u Evropi, Nišvil, pregovara sa četiri zemlje o preseljenju, zato što gradu Nišu i Srbiji ne treba kulturno-turistička manifestacija sa 100.000 posetilaca. Ovogodišnji Nišvil je moguće poslednji, i zove se „Još ovaj put“

Petog avgusta počinje, vrlo moguće, poslednji Nišvil. Produkcija ovog džez festivala, koji je "Gardian“ proglasio za jedan od deset najboljih u Evropi, pregovara o preseljenju u drugu državu kojoj će trebati kulturna i turistička manifestacija ovog ranga. U pregovorima učestvuju četiri zemlje, od kojih su dve evropske.

Grad Niš je za trećinu smanjio sredstva u odnosu na period pre korone, a država za polovinu manje.

Ivan Blagojevič, direktor Nišvila kaže da  na konkursima dobijaju "dva miliona, a Guča i Love fest sedam“ i naglašava da Nišvil u grad dovede 100.000 ljudi. Smatra da bi zbog takvog uspeha i važnosti za Niš i državu, trebalo da budu pozicionirani u budžetu što bi im omogućilo da realizuju program.

"Sad imamo trećinu budžeta manje a trećinu troškova više. Trenutno ne postoje ni elementarni uslovi da mi nastvimo Nišvil u Nišu. Mi ne možemo zaraditi ni za minimalce svojih zaposlenih a kamo li da isfinansiramo 850 izvođača, sačekati ih u Skoplju, Sofiji i Beogradu, smestiti u hotele“ rekao je Blagojević podsećajući da su poskupele cene avio prevoza i hotela.

Naslov ovogodišnjeg Nišvila  "Još ovaj put“ je u duhu opisane situascije-

Tokom 10 dana ovogodišnji Nišvil će ponuditi 250 programa sa 850 izvođača na 15 scena. Najveće zvezde ovogodišnjeg festivala su Džulijan Marli, sin rege legend Boba Marlija, američka grupa “Earth, Wind & Fire” predvođena legendarnim gitaristom Al Mekkejom, harizmatični slovenački kantautor srpskog porekla Robert Pešut – Manjifiko, Nataša Atlas i “Džambo aguševi” – jedan od najoljih orkestara koji su potekli sa ovih prostora.

S.Ć./ Južne vesti/ Blic

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu