Vesti

Koliko je naručeno a koliko je potrebno: Vakcinacija dece

Foto: AP

29. 7. 2022. / 13.27

Vakcina za grip: Velike razlike u vrednosti i naručenim količinama

Vakcina protiv gripa u 2020. godini definisane su količine od 1.000 doza, a u 2021. godini - 230.000 doza. Čak za 73 odsto partija bila je podneta samo jedna ponuda

Rezultati istraživanja o javnim nabavkama vakcina protiv gripa i za obaveznu imunizaciju, kao i istaživanje o javnim nabavkama RTG aparata u protekle dve godine, ukazuju na velike razlike u vrednosti i naručenim količinama.

Istraživanje je realizovano u okviru projekta "Javne tajne u javnom zdravlju“ koje su realizovali Partneri Srbija i Pravni Skener, uz podršku Balkan Trust for Democracy.

"Ukupna procenjena vrednost za 2021. godinu u iznosu od 4 miijarde dinara je za 60 odsto veća u odnosu na vrendnost za 2020. godinu, dok se razlike u količini kreću od 48 odsto do 90 odsto uvećanja za 2021. godinu", ukazale su organizacije Partneri Srbija i Pravni Skener.

Vakcina protiv gripa za lica starija od šest meseci  u 2020. godini definisane su količine od 1.000 doza, a u 2021. godini – 230.000 doza, ističe se u saopštenju.

Primetan je "nizak nivo transparentnosti" tih postupaka, a konkurencija nije bila na prihvatljivom nivou jer je, kako su naveli, čak za 73 odsto partija bila podneta samo jedna ponuda.

"U javnim nabavkama za RTG aparate pojavilo se 12 privrednih subjekata u poziciji ponuđača, što je više nego u većini drugih javnih nabavki dobara", istaknuto je u saopštenju Partneri Srbija i Pravni Skener.

Napominju da javne nabavke vakcina za imunizaciju sprovodi Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RFZO), u skladu sa pravilima za sprovođenje centralizovanih javnih nabavki.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu