Vesti

Počertak višestranačja u Parlamentu: Vladeta Janković

Foto: Marija Janković

1. 8. 2022. / 11.18

Konstitutivna sednica Parlamenta: Predsedava Vladeta Janković

U prvom delu određen je dnevni red: potvrđivanje mandata poslanika, izbor predsednika i potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela i izbor stalnih parlamentarnih delagacija. Predsedava najstariji poslanik Vladeta Janković

"Ja sam Vladeta Janković, najstariji poslanik među vama. Otvaram konstitutivnu sednicu, pozdravljam vas i čestitam na izboru i poverenju koju su vam dali građani Srbije“, rekao je Janković na početku konstitutivne sednice Skupštine Srbije, posle čega je intonirana himna Srbije.

U toku je pauza koja je data oko 10:50 od sat vremena, kako bi se održala sednica komisije koju je Vladeta Janković, kao najstariji poslanik, predložio radi utvrđivanja saglasnosti uverenja o izboru narodnih poslanika sa izveštajem Republičke izborne komisije o izborima, čime će početi proces verifikacije mandata novih poslanika.

Njemu u vođenju sednice pomažu Nikola Bokan sa liste "Aleksandar Vučić – zajedno možemo sve“, Pavle Grbović sa liste Ujedinjeni za pobedu Srbije, Dubravka Kralj iz koalicije oko Socijalističke partije Srbije i Jelena Bogdanović sa liste koalicije NADA.

Kako je Vladeta Janković rekao na početku, sednici prisustvuje 234 narodnih poslanika.

Dnevni red na današnjoj sednici je potvrđivanje mandata poslanika, izbor predsednika i potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara, izbor članova radnih tela i izbor stalnih parlamentarnih delagacija.

Sednici prisustvuju i članovi Republičke izborne komisije.

Na početku mandati će biti potvrđeni poslanicima koji su izabrani na parlamentarnim izborima 3. aprila ove godine, a skupština se smatra konstituisanom kada se potvrdi dve trećine mandata.

Kako je najavljeno, sutra će se birati predsednik Narodne skupštine, potpredsednici, biće imenovan generalni sekretar, a zatim sledi izbor članova radnih tela i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u medjunarodnim institucijama.

Za mesto predsednika skupštine kako je najavljeno biće kandidovan Vladimir Orlić iz Srpske napredne stranke, a njemu će u radu pomagati sedmoro potpredsednika od kojih će troje biti izabrano iz redova opozicije.

Kako je ranije rečeno, za mesto potpredsednika biće kandidovani Božidar Delić, Zoran Lutovac i Snežana Paunović dok se ostala imena za sada ne znaju.

S.Ć./ N1/Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu