Vesti

Nisu zadovoljili kriterijum REMa-: Predstavljanje 14 televizija

Foto: Tanjug

5. 8. 2022. / 15.30

Obrazloženje REM-a: Televizije su obećale da će negovati različita mišljenja

TV Pink, Hepi TV, Prva i TV B92 su „u većoj meri nego ostali podnosioci prijava za nacionalnu frekvenciju opravdati postojanje višestrukih koristi za gledaoce na području cele Republike“, piše u obrazloženju REM-a. Ove četiri televizije su obećale REM-u da će se ubuduće baviti važnim društvenim pitanjima

Obećanje Olivere Zekić, predsednice Regulacionog tela za elektronske medije (REM)  da će do kraja ove nedelje to telo obrazložiti odluku o dodeli nacionalnim televizijama, danas je ispunjeno.

Osnovni razlog zašto su produžili nacionalnu  frekvencije baš TV Pink, Hepi TV, Prva i TV B92 a ne nekim drugim od 14 kanala koji su konkurisali, je zato što su te četiri televizije  "u većoj meri nego ostali podnosioci prijava za nacionalnu frekvenciju opravdati postojanje višestrukih koristi za gledaoce na području cele Republike.“

Prilikom odlučivanja kome će se izdati dozvole, Savet Regulatora je, ne treba sumnjati,  uzeo u obzir sve činjenice koji bi uticale na ostvarivanje većeg kvaliteta i raznovrsnosti sadržaja. Takođe je primenjena i uporedno-kvalitativna analizom ispunjenosti kriterijuma.

I, na osnovu svega toga, zaključeno  je da su Pink, Hepi, Prva i B92 programi kakvi su potrebni Srbiji.

REM je istakao njihov objektivan i pravovremeni pristup u prenosu informacija, kroz sopstvenu produkciju programskih sadržaja kao dokaz ukupnih proizvodnih mogućnosti i raznovrsnost ponuđenih programskih žanrova na način da se zadovolje potrebe najšireg auditorijuma i ojača medijski pluralizam.

Sagledavan je i prethodni rad navedene četiri televizije i njihova ekonomska održivost, kao i činjenica da su emitovali program od 2006. godine i da su tokom 2015. godine u potpunosti ispunili način i vremenski raspored prelaska sa analognog na digitalno emitovanje i distribuciju programa i uložili su sredstva kako bi napravili tehnološki iskorak ka digitalnoj transformaciji.

Četiri televizije su obećale REM-u da će u narednom periodu dodatno unaprediti postojeći program, baviti se važnim društvenim pitanjima, raditi na zaštiti medijskog pluralizma i biti otvoreni za različita mišljenja, argumente i ideje u cilju podsticanja najšireg društvenog dijaloga i doprineti daljem unapređenju medijskih standarda u oblasti informisanja, kulture i obrazovanja.

S.Ć./FoNet

 

O konkursu REM-a pročitajte i intervju sa teoretičarkom medija Anom Martinoli u novom broju "Vremena" 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu