SAD

Foto: AP Photo

9. 8. 2022. / 14.26

Pretres imanja Donalda Trampa: “Lov na veštice” ili sprovođenje zakona

Zbog sumnje da je poverljive dokumente izneo iz Bele kuće agenti FBI su pretresli imanje Donalda Trampa na Floridi. Bivši presednik SAD tvrdi da je u pitanju „lov na veštice“, a sve u cilju da ga obeshrabre da se kandiduje za predsedničke izbore 2022. 

S.P
Bivši američki predsednik Donald Tramp saopštio je da su agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) u ponedeljak nenajavljeno izvršili raciju na njegovom imanju na Floridi i obili sef. "Nenajavljeni upad u moj dom nije bio ni potreban niti primeren. Ovako nešto može da se dogodi samo u razorenim zemljama trećeg sveta“

U opširnom saopštenju Tramp je akciju uporedio sa lovom na veštice kakvih je bilo tokom afere "Votergejt“ i za "upad“ na njegov posed okrivio "radikalne levičarske demokrate“. Veruje i da je to sve povezano za raznim pritiscima kako se ne bi ponovo kandidovao za predsedničke izbore.

Tramp je izostavio da kaže da je FBI nalog za pretres dobio od saveznog sudije za prekršaje zbog osnovane sumnje da je nezakonito iznosio zvanične dokumente iz Bele kuće. Kako prenose američki mediji, agenti FBI izneli su sa imanja nekoliko kutija, a pretres je završen u ponedeljak kasno popodne.

Veruje se da je akcija povezana sa već postojećom istragom, jer je Nacionalni arhiv, agencija odgovorna za prikupljanje i sortiranje predsedničke dokumentacije, ranije ove godine saopštio da je najmanje 15 kutija poverljivih dokumenata sa Trampovog imanja vraćeno u arhiv.

Tramp je već time prekršio zakon, jer su svi predsednici po završetku mandata dužni da dokumenta poput mejlova, nacrta, pisama i slično predaju ovoj agenciji, što Donald Tramp nije učinio. Veruje se da je mnoge dokumente uništio, što bi takođe predstavljalo kršenje zakona. I članovi Trampovog bivšeg tima iz Bele kuće su govorili da je sa dokumentacijom postupao nemarno.

FBI i Ministarstvo pravde odbili su da komentarišu pretres, dok su iz kabineta američkog predsednika saopštili da aktuelni predsednik Džo Bajden za pretres nije znao dok mediji nisu izvestili o tome.

Mnogi iz republikanskih redova danas su zauzeli Trampovu stranu trvrdeći da je bivši predsednik "žrtva političke osvete". Najavljuju da će pokrenuti istragu protiv saveznog tužioca ako Republikanci osvoje većinu u Predstavničkom domu na novembarskim izborima.

Inače, protiv bivšeg američkog predsednika vode se dve istrage. Jedna koja je povezana sa njegovim tvrdnjama da su izbori 2020. bili pokradeni, a druga u vezi sa rukovođenjem poverljivih dokumenata u sklopu koje je izvedena akcija FBI.

Mnogi analitičari veruju da je akcija FBI-a bila neobična, s obzirom da je usmerena protiv bivšeg predsednika. Neki smatraju i da će ona izazvati novu političku pometnju koju će Tramp iskoristiti kako bi dobio još veću podršku za svoju kandidaturu za izbore 2024. godine.  U prošlosti, političke istrage koje su pretile Trampu samo su mu dizale rejting među njegovim pristalicama.

Bez obzira na to da li je Tramp kriv ili ne, radi se o akciji FBI koja je politički veoma delikatna. Zbog političkih implikacija ovakve akcije, američki mediji pišu da će FBI i Ministarstvo pravde morati da dokažu da li je pretres bio opravdan.

S.P./BBC/CNN 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu