Vesti

Blokada do ispunjenja zahteva: Novi Sad

Foto: Nenad Mihajlović/Tanjug

10. 8. 2022. / 9.25

Poljoprivrednici nastavljaju proteste: Čeka se odgovor nadležnih

Nezadvoljni ratari koji su sa traktorima izašli na ulice Novog Sada imaju tri zahteva: da otkupna cena tone suncokreta bude najmanje 700 evra sa PDV-om, da im se obezbedi niža cena za točenje goriva i da se ne sankcionišu poljoprivrednici kojima je policija na jušerašnjem protestu pisala kazne

Ratari koji su u utorak započeli proteste u Novom Sadu ispred Banovine blokirali su i danas više saobraćajnica, a nekoliko traktora pomereno je kod zgrade Skupštine grada i kod DZ "Sonja Marinković", javlja novosadski portal 021.

Nezadovoljni ratari su vlastima dali rok do devet časova da reaguju na njihove zahteve i da im jučerašnja obećanja daju napismeno. "Ovo je samo obaveštenje svima da nismo došli ovde da se šalimo, došli smo problem da rešimo", izjavio je jedan učesnika protesta Đorđe Grujić za 021.rs.

Blokade su, kako je naveo, proširene kako bi Vlada, Ministarstvo i cela država, shvatili ozbiljnost protesta, "jer su očigledno sve neozbiljno počeli da shvataju".

Zbog blokada nekoliko gradskih saobraćajnica policija preusmerava saobraćaj na okolne ulice. Ratari su proveli noć ispred Banovine, gde je trenutno nalazi četrdesetak traktora, a tokom noći ih je došlo još nekoliko iz više delova Vojvodine. Oni su na jučerašnjem skupu najavilu da će ostati ispred Banovine do ispunjenja uslova, kojima je dodato i da se ponište sve prijave policije protiv poljoprivrednika koji su učestvovali u protestu.

Poljoprivrednici imaju tri zahteva: da otkupna cena tone suncokreta bude najmanje 700 evra sa PDV-om, da im se obezbedi niža cena za točenje goriva i da se ne sankcionišu poljoprivrednici kojima je policija na jučerašnjim protestima pisala kazne.

"Blokada će biti održana do daljeg, jer su nam ponovo dali neke beznačajne stvari. Mi smo sa udruženjem Stig postigli dogovor da zajedno izađemo na ove proteste, rekli smo da ćemo zajedno ići i ako dođe do pregovora, međutim, nama ne odgovaraju ti uslovi, ali razumemo, ljudi su bili pod pritiskom. Dva meseca pregovaramo, dosta nam je pregovora“, rekao je Radoslav Adamović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije za televiziju N1.

M.N./FoNet/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu