Crna Gora

Leševi na ulici: Vatrogasci na Cetinju

Foto: AP Photo/Risto Bozovic

13. 8. 2022. / 10.46

Masakr na Cetinju: Crni bilans, hrabri sugrađanin i problem sa oružjem

Cetinjanin Vuk Borilović ubio je u petak desetoro sugrađana, od toga dvoje dece. Ubicu je ustrelio jedan od sugrađana. Smrtonosni pohod je, navodno, izazvalo što podstanari ubici nisu platili kiriju. U Crnoj Gori proglašena je trodnevna žalost.

Dan nakon najveće tragedije u Cetinju u modernoj crnogorskoj istoriji, crni bilans je jedanaest ubijenih i šest ranjenih ljudi. Policija je na licu mesta pronašla devet beživotnih tela, među kojima i napadačevo, a jedna osoba je preminula u Kliničkom centru. Među ubijenima je i dvoje dece uzrasta osam i jedanaest godina.

Iako se prvobitno pominjalo da je policija likvidirala ubicu, kasnije se ispostavilo da ga je pištoljem ubio jedan od sugrađana, što je potvrdila i nadležna dežurna tužiteljka Višeg državnog tužilaštva iz Podgorice. Reč o izvesnom N.K.

Po crnogorskom Zakonu, krivično delo nije ono koje je učinjeno u krajnjoj nuždi, što ovakva situacija svakako jeste, tako da N.K. ne bi trebalo da snosi ikakve posledice.

Napadač Vučko, prema nekim izvorima i Vuk, Borilović, star 34 godine, je u petak oko 15:30 časova došao u sukob sa porodicom koja je živela kao podstanar u njegovoj kući u cetinjskom naselju Medovina.

Borilović je onda uzeo svoj karabin i pucao u ženu i njeno dvoje dece kojima je iznajmljivao stan. Spekuliše se da je motiv bilo kašnjenje sa plaćanjem kirije. Deca su preminula na licu mesta, dok je žena izdahnula u bolnici. Otac i muž je bio na putu, a ubica ga je navodno odmah nazvao da mu kaže šta je uradio.

Ove informacije potvrdio je direktor policije Zoran Brđanin.

Lov na komšije

Prema pisanju crnogorskog lista "Dan“ Vučko Borilović je ranije radio kao konobar u Nacionalnom parku Lovćen. Pored toga bavio se lovom.

Nakon što je ubio ženu i dvoje dece kojima je iznajmljivao stan, Borilović je izašao na ulicu i počeo nasumično da puca po komšijama koje su se zatekle na ulici ili u dvorištu. Naselje Medovina ima oko dve stotine kuća.

Kasnije je zapucao i na ekipu Hitne pomoći koja je izašla na teren.

Napadač je očigledno bio u nekoj vrsti nervnog rastrojstva, a pojedini mediji su pisali da je nedavno izašao iz duševne bolnice.

Nakon što je prva policijska patrola izašla na teren, Borilović je ranio jednog od policajaca.

Pucnjava je trajala oko 45 minuta.

Trodnevna žalost

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izrazio je saučešće porodicama ubijenih i rekao da ovaj događaj “potresa i nebo i zemlju”. Istakao je da pomisao da su stradali “njbliži” nikog “ne ostavlja ravnodušnim”.

Poruke saučešća poslao je i patrijarh Porfirije, kao i svi ostali predstavnici verskih zajednica u Crnoj Gori.

Prestonica Cetinje je isti dan proglasila trodnevnu žalost na teritoriji svoje opštine, a crnogorski premijer Dritan Abazović je odmah izjavio da je isto učinjeno i na teritoriji cele Crne Gore.

Prva po broju oružja u Evropi

U Sjedinjenim američkim državama masovne i nasumične pucnjave su redovna pojava. U Crnoj Gori se nešto slično poslednji put desilo još početkom devedesetih godina u Pljevljima. Međutim, kao što se u SAD svaki put kada se dogdi tragedija potegne priča o neophodnosti izmene zakona prema kojima praktično svako može nabaviti oružje, tako se u Crnoj Gori treba pokrenuti diskusija makar o dozvoljenoj količini oružja po glavi stanovnika.

Naime, prema istraživanjima iz prošle godine, oko 39 odsto stanovnika Crne Gore ima bar jedan komad oružja, što ovu državu svrstava na prvo mesto u Evropi. Ova statstika obuhvata samo legalno i prijavljeno vatreno oružje, sumnja se da je broj mnogo veći.

Ostalo je u privatnom vlasništvu oružje iz rata, pištolji se kupuju i “tek da se nađe”, ili prosto zato što je u Crnoj Gori popularno imati “barem” pištolj u svom posedu. Ova tema do sada nije bila dovoljno prisutna u javnosti.

F.M./Vijesti/Dan /RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu