Vesti

U očekivanju novih fotografija iz Brisela: Aleksandar Vučić prilikom prošlog boravka u sedištu EU

Foto: AP

14. 8. 2022. / 17.02

EU Beogradu i Prištini: Prekinuti sa zapaljivom retorikom

Visoki političari dve strane biće smatrani odgovornim za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija, i potencijalno, nasilja u regionu. Opomena Brisela dolazi Srbiji i Kosovu tri dana uoči planiranog susreta kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu. Ako je sudeći po atmosferi u kojoj dvojica lidera odlaze da razgovaraju, konkretne pomake teško je očekivati. Poslednjih dana Kurti i Vučić međusobno se optužuju za moguće nasilje na Kosovu

S.P
Evropska unija saopštila je u nedelju da izražava veliku zabrinutost "zbog rasta zapaljive retorike“ između lidera Srbije i Kosova. U saopštenju portparola EU Petera Stana obe strane pozivaju se da "odmah prekinu međusobna neprijateljstva“ kao i da se ponašaju odgovorno, i da se uzdrže od izjava koje se odnose na rat i sukobe u regionu. "Visoki političari dve strane biće smatrani odgovornim za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija, i potencijalno, nasilja u regionu“, upozorili su iz Evropske unije.

Opomena Brisela dolazi Srbiji i Kosovu tri dana uoči planiranog susreta kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu 18 avgusta.

Njih dvojica sastaće se u Briselu prvi put posle godinu dana, a iako se ne zna tačna agenda susreta, mediji prenose da će na stolu biti sva otvorena pitanja sa akcentom na bezbednosnu situaciju nakon tenzija na severu zbog odluka o registarskim tablicama i srpskim ličnim kartama.

Ako je sudeći po atmosferi u kojoj dvojica lidera odlaze da razgovaraju, konkretne pomake teško je očekivati. Poslednjih dana Kurti i Vučić međusobno se optužuju za moguće nasilje na Kosovu.

Tako je predsednik Vučić pre tri dana rekao da se na Kosovu priprema "likvidacija ljudi“. Iako nije najjasnije koga moli, dodao je: "Ja ih molim da to ne čine. Nemojte da bijete ljude. Mi da bijemo nikog nećemo, nama je potreban mir i stabilnost.“

Na reči predsednika Srbije o uništenju srpskog stanovništva na Kosovu, nadovezuju se mediji bliski vladajućem režimu u Srbiji. Tako dnevni list Alo u subotu piše o "paklenom planu lažnog premijera“. Kažu da je Kruti napravio spisak za odstrel "Srba koji su predvodnici borbe za opstanak naroda u pokrajini“.

Oslanjajući se navodno na podatke srpskih bezbednosnih službi, Alo piše da Kurti planira likvidaciju srpskih političkih predstavnika, ali i uglednijih građana poput lekara i advokata. Izvori lista kažu da je najugroženiji predsednik Srpske liste Goran Rakić koji je "razobličio“ Kurtijeve namere.

Navode srpskog predsednika Aljbin Kruti ocenio je kao "plod njegove mašte“. Kurti je optužio zvanični Beograd za podsticanje tenzija na severu Kosova 31. jula ove godine. Smatra da su barikade na magistralnim putevima podigle kriminogene strukture, a ne obični građani.

Povodom ovog sapštenja Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) premijerka u tehničkoj Vladi Ana Brnabić je na Tviteru poručila da "punih 175 dana, Aljbin Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima" i to "u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je Kurti istim tim Srbima na Kosovu i Metohiji oduzeo najosnovnija ljudska prava – zabranivši im da glasaju". "Čak i sama EU priznaje da ne mogu da nateraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština – okosnicu Briselskog sporazuma", navela je Brnabić.

"Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinila baš ništa ovim povodom", ocenila je Brnabić.

Predsednica Vlade istakla je da je nasuprot tome, predsednik Aleksandar Vučić i Srbija imaju "jasan moto, a to su mir i stabilnost". "Tužno je videti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gde se danas nalazimo", ocenila je Ana Brnabić.

S.P./ RSE/ Alo 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu