U novom broju

Šef bande i njegov ubica: Veljko Belivuk i Srđan Lalić

IMG-3536

18. 8. 2022. / 8.29

Organizovani kriminal i pravosuđe: Zašto se tužilaštvo nagodilo sa ubicom iz Belivukove bande

Pripadnik bande Veljka Belivuka Srđan Lalić sklopio je sporazum sa tužilaštvom. U zamenu za osamnaest godina zatvora kao svedok-okrivljeni treba da bivše saradnike pošalje na dugogodišnje robije. Lalić zna mnogo više od prva dva svedoka, iz prostog razloga što je skoro uvek bio prisutan, a u nekim ubistvima i direktni izvršilac

Zbog činjenice da je u nekim djelima i bio neposredni izvršilac, kao recimo u slučajevima ubistva Lazara Vukićevića i Milana Ljepoje, Srđan Lalić ne može da bude zaštićeni svjedok, ali može svjedok-okrivljeni. Takva praksa nije nepoznata u državama koje imaju iskustva u ratu sa mafijom. Vjerovatno najbolji primjer je Džon Hairo Velaskez zvani Popaj – plaćeni ubica Pabla Eskobara koji je u zamenu za svjedočenje protiv kartela Medelin dobio 23 godine robije u Sjedinjenim Američkim Državama. Prije toga je priznao da je likvidirao 257 ljudi. Takođe, italijanski sudija Đovani Falkone je za svjedoka uzeo Tomaza Bušetu, visoko pozicioniranog mafijaša, da bi njegovo svjedočenje rezultiralo hapšenjem više od 400 pripadnika mafije.

Srđan Lalić, na “Skaju” poznat kao “Beri Mils”, rođen je 1985. godine u Beogradu. Prema optužnici, član je organizovane kriminalna grupe “Principi” još od 2019. godine. Za razliku od većine kriminalaca, Lalić ima završen fakultet i po zanimanju je informatičar. Radio je i u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) kao IT, a navodno je trgovao i kriptovalutama.

Njegov ujak je Momčilo Babić, nekadašnji lekar lidera radikala Vojislava Šešelja i bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Trenutno, Babić je ambasador Srbije u Moskvi i stari kadar Srpske napredne stranke.

Stranka slobode i pravde je u svom saopštenju optužila Babića da je upravo on zaposlio sestrića u RFZO. Međutim određene spekulacije u javnosti izaziva što se Lalić već jednom ranije ponudio da bude svjedok-okrivljeni, ali ga je tužilaštvo odbilo.

Šta se to promjenilo…

 

Pročitajte ceo tekst Filipa Mirilovića u nedeljniku "Vreme" od četvrtka, 18. avgusta 2022.

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu