Vesti

Neuspeli sastanak u Briselu: Lajčak, Borelj, Kurti, Vučić

Foto: FoNet

22. 8. 2022. / 17.33

Novi pokušaji ka rešenju : Lajčak, Eskobar, Šolc, Hil

Namera Evrope i SAD da Vučić i Kurti dogovore je očigledna. Do kraja ove nedelje očekuju se sastanci Prištine i Beograda sa Lajčakom i Eskobarom. Šolc priprema sastanak sa Vučićem i Kurtijem na jesen

Danas je najavljeno nekoliko sastanaka s temom rešavanje odnosa Beograd-Priština. Svi su na zasnovani na pregovorima između predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija 18. avgusta u Briselu koji su završeni bez rezultata.

Prema saznanjima Radija Slobodna Evropa iz pouzdanih diplomatskih izvora u Briselu, ove nedelje najverovatnije će u Prištinu i Beograd doći specijalni predstavnik Evropske Unije za dijalog Miroslav Lajčak i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Cilj njihove posete je da još jednom razgovaraju sa obe strane kako bi se pronašlo rešenje koje se tiče izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za srpske državljane koji dolaze na Kosovo i Metohiju.

Sastanak glavnih pregovarača planiran za ovu nedelju kao nastavak angažovanja u Briselu, najverovatnije će sačekati ishod razgovora koji će sa njima obaviti Lajčak i Eskobar.

Zatim, najavljeno je i da će nemački kancelar Olaf Šolc pozvati predsednika Vučića i premijera kurtija na sastanak u Berlin ove jeseni, u okviru Berlinskog procesa.

Ove srede u podne biće održana zajednička sednica predstavnika skupština sa severa Kosova, Mitrovice, Zvečana, Zubinog potoka i Leposavića, kako bi raspravljali o bezbednosnoj situaciji.

Tim povodom, predsednik Srpske liste Goran Rakić je rekao da su predsedniku Vučiću kazali da je neprihvatljivo, nepodnošljivo, ovo što se dešava, kao i da su delili sudbinu svog naroda i da će i sada biti ispred njega, sa ciljem da sačuvaju mir, kao i da će podneti teret borbe za život dostojnog čoveka.

Danas, gostujući na TV Prva,  predsednik narodne skupštine Vladimir Orlić objavio je da će tokom septembra biti održana posebna sednica posvećena situaciji na Kosovu i Metohiji, kojoj će prisustvovati i Aleksandar Vučić.

Orlić je rekao i da je "situacija na Kosovu i Metohiji trenutno prioritet“, kao i da "do 1. septembra očekujemo da će (Aljbin) Kurti pokušavati da pravi dodatne probleme Srbima na Kosovu i Metohiji, jer je poneta samo da se napravi problem .“

Danas su se povodom Severa Kosova sastali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil. Petković je izrazio "bojazan da će insistiranje Prištine da za deset dana primeni odluke o preregistraciji vozila i ličnim kartama, dovesti do daljeg podizanja tenzija i do pojačanih provokacija i pritisaka na Srbe“.

Naglasio je da bi formiranje Zajednice srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom, a što prištinska strana odbija da ispuni više od devet godina, bio neophodan korak u dobrom smeru i ključ za rešavanje mnogih problema u pokrajini.

S.Ć./RSE/Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu