Vesti

Sumnje u političko ubistvo: Aleksandar Dugin govori na sahrani svoje ćerke

Foto: AP

23. 8. 2022. / 11.35

Ko je ubio Duginu: Rusi sumnjaju na ukrajinsku tajnu službu

Ruski nacionalisti pozivaju na nove napade na Ukrajinu, kao osvetu za ubistvo Darje Dugine. Ruska Federalna sigurnosna služba smatra da je počinilac Ukrajinac koji je nakon ubistva napustio Rusiju preko Estonije

Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) optužila je ukrajinsku tajnu službu za izvođenje bombaškog napada u kojem je u subotu ubijena Darija Dugina, ćerka istaknutog krajnje desničarskog ideologa Aleksandra Dugina povezanog s Kremljom, glasnog pristalice i propagatora invazije Moskve na Ukrajinu, kada je vozilo u kojem je putovala eksplodiralo u moskovskoj regiji

Kijev je oštro odbacio bilo kakvu povezanost sa njenom smrću,.

Njena smrt je podstakla ruske nacionaliste da pozovu na nove napade na Ukrajinu.

Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) optužila je ukrajinsku tajnu službu za izvođenje bombaškog napada. Ova služba je u ponedeljak  saopštila, bez dokaza koji bi potvrdili tu tvrdnju,  da je "počinilac" zločina Ukrajinac koji je zatim napustio zemlju preko Estonije.

Neki analitičari dovode u sumnju rusku tvrdnju, napominjući da je estonski granični prelaz najbliži Moskvi gotovo 770 kilometara severoistočno, a vožnja bi trajala oko 10 sati. Takođe, takav beg bi značio da je osoba iz Rusije ušla u Estoniju bez otpora na granici. Po drugima, ova sumnja je moguća ako je bomba aktivirana daljinski.

Darja Dugina je bila politički komentator Međunarodnog euroazijskog pokreta koji vodi njen otac.

U martu je Ministarstvo finansija SAD-a sankcionisao Duginu zbog "delovanja ili namere da deluje za ili u ime web stranice United World International (UWI), čija je bila glavna urednica, kao i da je doprinela članku UWI-a koji sugeriše da bi Ukrajina "propala" ako bi bila primljena u NATO.

S.Ć./ RIA Novosti/AFP /TASS

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu