Svet

Postao je opozicionar zbog kritike Kremlja: Jevgenij Rojzman

Foto: AP

24. 8. 2022. / 10.33

Poslednji ruski opozicionar: Uhapšen Jevgenij Rojzman

Danas je uhapšen kritičar Kremlja Jevgenij Rojzman, koga mediji nazivaju poslednjim ruskim opozicionarom. Pre mesec dana uhapšen je Leonid Gozman, opozicioni liberalni političar. Rusija se obračunava sa neistomišljenicima

Ruske vlasti uhapsile su političara Jevgenija Rojzmana poznatog po svojoj kritici Kremlja i, nedavno, po vojnoj kampanji u Ukrajini, izvestila je u sredu ruska agencija TASS, a prenosi Rojters.Rojzman, bivši gradonačelnik grada Jekaterinburga, pod istragom je za "diskreditaciju ruske vojske“, javio je TASS, pozivajući se na službe bezbednosti Jekaterinburga.Roizman je bio jedan od nekolicine kritičara Kremlja koji su osvojili gradonačelničke funkcije nakon serije velikih demonstracija opozicije dok je predsednik Vladimir Putin vodio kampanju za funkciju 2012

Današnje hapšenje Rojzmana mediji nazivaju hapšenjem poslednjeg ruskog opozicionara.

Pre mesec dana, ruske vlasti uhapsile su Leonida Gozmana, opozicijskog liberalnog političara kad se iz inostranstva vratio u Moskvu.

Hapšenje Gozmana je još jedan potez države u okviru obračunavanja s neistomišljenicima. Gozman je jedan od ruskih političara koji kritiziraju invaziju u Ukrajini te Putina.

Gozman je bio posljednji čelnik male političke stranke Unija desnih snaga, koja je okupljala reformatore slobodnog tržišta poput Anatolija Čubajsa, koji je napustio Rusiju, i Borisa Nemcova, koji je 2015. ubijen blizu Kremlja.

Gozman ima izraelsko državljanstvo, a rusko ministarstvo pravosuđa ga je stavilo na popis "stranih agenata".

S.Ć./ Rojters/ RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu