Vesti

Počasni predsedavajući ne voli primedbe: Branko Milićević Kockica

Foto: Tanjug

24. 8. 2022. / 12.50

Komisija za imena ulica: Nedolično ponašanje predsedavajućeg Branka Kockice

Branko Milićević Kockica, predsedavajući Komisije za nazive trgova i ulica, nervozan zbog primedbi na njegov rad, vređao i gađao odbornicu. Ulica Zemunska postala Egipatska bez objašnjenja

Na prvoj konstitutivnoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica grada Beograda, gradski odbornik iz redova Srpske napredne stranke Branislav Milićević Kockica verbalno je uvredama i vulgarnostima napao članice komisije pokreta Ne davimo Beograd i koalicije MORAMO.

Milićevič je predsedavao sednicom kao najstariji odbornik.

Sednica je imala dve tačke na dnevnom redu: izbor predsedavajućeg, i promenu imena jedne ulice.

Bojana Borić Brešković, durektorka Narodnog muzeja izabrana je za predsedavajuću Komisije.

Materijal za drugu tačku nije unapred podeljen odbornicima.

Natalija Simonović i Olga Manojlović Pintar, odbornice MORAMO su zbog imale primedbe zbog pokušaja da im se, zbog nedostavljanja materijala za sednicu, nametnu odluke.

Natalija Simonović, gradska odbornica Ne davimo Beograd i odborničke grupe MORAMO, kaže za portal "Vremena“ da je "Milićević bio vidno iznerviran jer smo tražile reč i obrazlagale neslaganje sa dnevnim redom i odlukama koje nam se nameću uz nepotpun materijal, što je izgleda praksa svih gradskih službi i institucija do sada. Vređao nas je, a zatim zgužvao je papir s materijalom, i gađao me.”

Iz MORAMO poručuju: "Ovo je vaš odnos prema Komisiji koja treba da postavlja imena ulica i spomenike u Beogradu. Ovo ćemo sačuvati za muzej. Ovo je jedan eksponat koji Narodni muzej može da prikaže, kako se odnosi član Komisije za spomenike i imenovanje ulica prema svojoj funkciji. O kako odgovornom odborniku se radi.”

O drugoj tački dnevnog reda, kaže Natalija Simonović, "znali smo samo da treba preimenovati jednu ulicu u Egipatska. Naknadno smo saznali da je to Zemunska ulica na Novom Beogradu. Ta ulica je trebalo da se zove po Gamalu Abdulu Naseru, povodom obeležavanja godišnjice samita Nesvrstanih, ali je nakon intervencije ambasade Egipta, tokom posete egipatskog predsednika Beogradu, preimenovana u Egipatsku ulicu.“

Natalija Simonović dodaje da ova promena nije obrazložena, i da se od članova Komisije očekivalo samo da prihvate predlog.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu