Vesti

Više od 3700 vojnika na Kosovu: Baza KFOR-a Bondstil

Foto: Tanjug

25. 8. 2022. / 14.38

NATO i KFOR poručuju: Barikada više biti neće

Bivši portparol NATO-a smatra da u Briselu treba oformiti jedinicu za brza dejstva u slućaju krize na Kosovu, a komandant KFOR-a kaže da su povećali prisustvo na severu i da više neće dozvoliti postavljanje barikada

 

Bivši portparol NATO Džejmi Šej smatra da bi Alijansa trebalo da ima rezervne trupe u Briselu, koje mogu brzo da budu poslane u slučaju krize na Kosovu, a da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti u “moćnoj političkoj poziciji”, neophodnoj za postizanje mira.

Komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, izjavio je u utorak da se situacija na severu Kosova i Metohije smirila i upozorio da međunarodne snage više neće dozvoliti postavljanje barikada na putevima.

Kako je rekao, prema Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 KFOR je dužan da obezbedi slobodu kretanja za sve građane, a “ako se naprave barikade to onemogućava slobodno kretanje”.

Dodao je da je ova misija povećala svoje prisustvo na severu i postavila osmatračnice i tehničke kontrolne punktove, te da će ako se ne postigne dogovor “KFOR morati da deluje kako bi obezbedio slobodu kretanja”.

Kako Džejmi Šej objašnjava, NATO se povukao iz Avganistana i Bosne i Hercegovine, ali na Kosovu KFOR i dalje ima više od 3.700 vojnika, što kako kaže, pokazuje da situacija i dalje nije u potpunosti stabilizovana i normalizovana. Dodaje da KFOR treba da poveća snage kako bi mogao da se nosi sa svim problemima, jer je njegova misija da održava bezbednost na celoj teritoriji.

Šej smatra da bi NATO povećanjem kapaciteta na Kosovu pokazao Beogradu da je sposoban da nastavi svoj mandat održavanja bezbednosti, a to znači “uključujući i Srba”. Dodaje da Beograd u tom pogledu “nema nikakvu ulogu na Kosovu”.

Kako kaže, treba ublažiti i Kurtijevu retoriku, pogotovo kada za to “nema osnova” i delovati pragmatično.

Komandant KFOR-a je u intervjuu na Radioteleviziji Kosova govorio i o “srpskim kriminalnim grupama na severu, delovanju Milana Radojičića i o pretećim grafitima Srba”.

F.M./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu