Vesti

Direktor u Požegi: Marko Maćić

Foto Printscreen/Facebook/POŽEGA - OGLASNA TABLA

25. 8. 2022. / 16.55

Kadrovi SNS: Funkcioneri sa krivičnim prijavama

Marko Maćić, direktor Sportsko-kulturnog centra Požega uhapšen je u utorak zbog nasilja u porodici, a Svetozar Andrić, član Gradskog veća Skupštine Beograda, bivši je general Vojske Republike Srpske. Obojica su kadrovi SNS-a

Čini se da Srpska napredna stranka nije dovoljno oprezna kad provera da li članovi koje bira na funkcionerska mesta imaju ispravnu biografiju.

Ispostavilo se da je Marko Maćić, direktor Sportsko-kulturnog centra Požega uhapšen u utorak zbog nasilja u porodici, a da je Svetozar Andrić, član Gradskog veća Skupštine Beograda bivši general Vojske Republike Srpske.

Da Marko Maćić nije prikladan kadar, saznalo se nakon što je Inicijativa za Požegu obavestila javnost o njegovom privođenju, kad je protiv njega podneta krivična prijava zbog silovanja.

On je pre nego što ga je SNS predložio i izabrao za mesto direktora Sportsko-kulturnog centra Požega, već krivično-pravno procesuiran za nasilje u porodici.

Više javno tužilaštvo u Užicu odgovorilo je da je Maćić samo priveden i odmah pušten na slobodu, ali se ta informacija ispostavila netačnom.

"Javni funkcioner i član SNS-a, M.M., po skraćenom prekršajnom postupku osuđen je na efektivnu kaznu zatvora od 20 dana – zbog kršenja izrečene hitne mere (zabrane prilaska i privremeno udaljenje iz stana) i odmah upućen na izdržavanje kazne pre pravnosnažnosti presude, a na osnovu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“, navode u Inicijativi.

Zato tvrde da je informacija o njegovom puštanju na slobodu netačna.

Inicijativa za Požegu ocenjuje da je "apsolutno nedoličnim da se jedna takva ličnost nalazi na mestu direktora javne ustanove i zahtevamo hitno razrešenje s javne funkcije“, i naglašava da na čelu ustanove "ne može i ne sme da bude neko ko dovodi sebe u stanje smanjene uračunljivosti opojnim supstancama, koja u alkoholisanom i drogiranom stanju upravlja motornim vozilom i koja je povrtanik u porodičnom nasilju.“

SNS se nije oglasio.

Svetozar AndrićFoto: SPAS

Svetozar Andrić je član Gradskog veća Beograda. Vladajuća  koalicija u Beogradu, koju predvode Srpska napredna stranka i gradonačelnik Aleksandar Šapić, predložila je Andrića za Gradsko veće, a njegov izbor je zvanično potvrđen 18. avgusta.

U tom momentu je već postpjala prijava protiv Andrića, podneo ju je Fond za humanitarno pravo 2018. godine Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije. O fazi tog procesa, iz Tužilaštva  kažu da "postupaju po krivičnoj prijavi“.

Prema podacima Fonda, Andrić je veći dio rata bio komandant Birčanske brigade VRS, a pod njegovom ingerencijom je bilo nekoliko opština na istoku BiH, pa je u tom svojstvu naredio "iseljavanje“ Bošnjaka iz Zvornika 1992. godine.

Tada je više od 10.000 Bošnjaka napustilo ovaj grad i okolna mesta.

Iste godine Andrić je naredio osnivanje logora Sušica kroz koji je prošlo više od 8.000 ljudi, a više od 1.600 ih je ubijeno.

Andrić je penzionisan 2002. godine u činu generala. Kasnije je postavljen za savetnika ministra odbrane Srbije Zorana Stankovića, a 2016. godine postao je zamenik predsednika Opštine Novi Beograd. Od 21. juna 2020. godine je poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, a izabran je sa izborne liste "Aleksandar Šapić – Pobeda Srbije“.

SNS se ni ovog puta nije oglasio.

S.Ć./Danas/RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu