Vesti

Razgpvori nisu bili laki: Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić u četvrtak u Beogradu

Foto: Tanjug

26. 8. 2022. / 0.54

Pregovori o Kosovu: Nema dogovora o većim pitanjima

Petnaest minuta iza ponoći Aleeksandar Vučić je na Instagramu objavio da se razgovori sa Lajčakom i Eskobarom nastavljaju, i da se o tablicama i većim pitanjima nisu dogovorili. Predsednik Srbije danas boravi u Osečini na Sajmu šljiva. Moguće je, što ne bi bio prvi put na sličnim manifestacijama, da će tom prilikom detaljnije obavesti javnost šta je dogovoreno o Kosovu

S.P
O rezultatu jučerašnjeg razgovora sa Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, koji je počeo juče u 17 časova, trajao jedan sat i nastavljen nakon 22 časa, predsednik Aleksandar Vučić je petnaest minuta  posle ponoći napisao na Instagramu: "Nastavićemo razgovore i verujem da ćemo moći u danima koji su pred nama da makar za mali deo postignemo neko kompromisno rešenje pošto je jasno da oko tablica i nekih većih pitanja do takvog rešenja ne može da dođe uopšte.“

Da su sa predsednikom Srbije u 17 časova imali “tešku i odgovornu diskusiju”, na svom Tviter nalogu potvrdio je i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine. Miroslav Lajčak je još rekao da EU i SAD cene “posvećenost predsednika miru i stabilnosti”, ali da je tokom sastanka poslata poruka da sve potpisano tokom dijaloga mora da se sprovede, što uključuje i Sporazum o slobodi kretanja iz 2011.
Na sporazum, koji je spomenuo Lajčak, Priština se poziva povodom odluka o registarskim tablicama i ulazno/izlaznim dokumentima sa srpske građane.
O sastanku sa predsednikom Vučićem tvitnula je i ambasada SAD-a uz ocenu da je sastanak bio “težak i dug”.

Iako je iz Predsedništva pre sastanka najavljeno da će medijima biti prosleđeno saopštenje o rezultatima susreta, ono ni iza ponoći stiglo. Najavljeno je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u petak boravi u Osečini. Moguće je, što ne bi bio prvi put na sličnim manifestacijama, da će Vučić tom prilikom detaljnije obavesti javnost šta je dogovoreno.
Eskobar i Lajčak ove nedelje borave u dvodnevnoj poseti Prištini i Beogradu, nakon pregovora u Briselu koji su završeni neuspešno. Njih dvojica pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje između sve strane, uoči 1. septembra kada bi Priština trebalo da počne implementaciju odluka o registarskim tablicama i ulazno/izlaznim dokumentima.

S.P./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu